Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Erişkin dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu, özellikle çocukluk döneminde görülen ve ömür boyu yaşamı etkileyen bir nöropsikiyatrik duruma denir. Altında yatan nedenleri arasında yapılan araştırmalara göre, biyolojik kökenleri olan kalıtım ve genetik, beyin incelemeleri sonucunda hastalık ile alakalı bulgular sunar. Rahatsızlığın tanımlanması aşamasında herhangi bir sorun olmamasına karşın, sosyal ve kültürel yaşam farklılıklarından dolayı, rahatsızlığın iyi tanınmaması üzerinde etki eder. İlgili bozukluk durumu, farklı dönemlere göre değişik belirtilere yol açabileceği içinde aileler ve doktorlar tarafından kesin teşhis konulamayabilir.

Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri

Erişkin dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu belirtileri şöyledir:

  • Kişi normal hayatın içindeki detaylara dahi odaklanmakta zorlanabilir. Akabinde ise hata yapar.
  • Bir şeye odaklanması gerektiğinde, dikkatini o işe vermekte zorluk ve sıkıntı yaşayabilir.
  • Herhangi bir konudan bahsedildiğinde, konuyu dinlemez ve ilgilenmez.
  • İşyerindeki işini sonuca ulaştırmak zorluk yaşayabilir.
  • İş ve özel hayatında, plan yapmakta zorlanma görülebilir.
  • Yaşamın içindeki, odaklanması ve düşünmesi gereken şeylerden sürekli bir kaçış halinde olmak.
  • Eşyalarını yerleştirdiği yeri unutma hali ve kaybetme.
  • Hızlı seyreden dikkat dağınıklığı.
  • Rutin olan işlerini aksatma, unutma durumu.

Erişkinlerde görülen dikkat eksikliği ve Hiperaktivite sorunları, iş yaşamını etkilediği gibi özel hayatı da olumsuz etkileyebilir. Kişi sürekli bir şeyi yapmaktan sıkıldığı için, iş yerinde bu açıdan sorunlar yaşayabilir. Özel hayatında da benzeri sebeplerden dolayı, olumsuz sonuçlar doğabilir. Duygu durumu da mutlu ve mutsuzluk hali ile sürekli değişken olacağı için, normal yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen bir durum oluşabilir. Fakat bu tarz kişilerin kendini fark etmesi sonucunda, yaşamını değerlendirebilir ve bu yönde olumlu değişimler gözlemlenebilir.

Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Tedavisi

Tedavi uygulamalarında, öncelikle kişinin durumu fark etmesiyle bir uzmana başvurması gerekir. Ardından ise erişkin dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğunun tedavisi uygulamaları kapsamında  tedaviye başlayabilir. Nörobiyolojik kaynaklı olan bu rahatsızlık, ilaç tedavileri ve psikoterapi, bilişsel-davranışsal yaklaşım yöntemleri dahilinde farklı tedaviler uygulanabilir. Bu tarz bir durumla karşılaşan kişinin kafası oldukça yoğun olduğu için, öncelikle bu karmaşıklığın çözüme kavuşmasında yardımcı olunmaya çalışılır. Rahatsızlık özellikle erişkinlerde, kişinin; davranışları, duyguları ve ilişkilerini, kendisini değerlendirmesi açısından önemli bir etkendir. Bu açıdan tedavi aşamaları sayesinde daha sağlıklı bir çözümleme sağlanabilir. Dikkat eksikliği, odak sorunu ve bir işten kolayca sıkılma sorunlarına sebep olan DEHB ile kontrollü bir şekilde baş edebilmek için, uzmanından yardım almanız gerekir. Böylelikle olağan yaşamı daha etkin ve sağlıklı bir şekilde yaşanabilir kılabilirsiniz. Kişinin içinde bulunduğu duruma göre, tedavi yöntemi ve uygulamaları ayrıca tedavi süresinde de değişkenlik görülecektir.