Duygusal Yeme Bozukluğu

Gerçek açlık duygusuna bilmeme duygusuna duygusal açlık adı verilmektedir. Duygusal açlık ise duygusal yeme bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Bu psikolojik rahatsızlık olarak da bilinmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler nasıl ve ne zaman acıktıklarını bilmemek de ve hissetmemektedir. Duygusal yemek bozukluğunun bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler; Aç olunmadığı halde bir şeyler yemek, gizli bir şekil de bir şeyler yemek, kısa bir süre içerisinde fazla yemek, yemek yiyerek sakinleşmek, sinirlenildiği zaman veya üzgün olunduğu zaman fazla yemek gibi belirtilerdir. Duygusal açlık aynı zaman da kişi psikolojik olarak mutlu değil ise, kendini yemekler ile mutlu etmesi durumudur. Ayrıca belirli yiyeceklere daha çok ilgi duyulmak da ve yenilmektedir. Bu yiyecekler genel olarak fastfood, atıştırmalık, abur cubur tarzı yiyeceklerdir.

Duygusal açlığın yanı sıra fiziksel açlık da bulunmaktadır. Fiziksel açlık, kademeli olarak gelişmektedir. Fiziksel açlık duyan kişilerin yemeyi tercih ettikleri besinler ve yiyecekler daha yararlı ve sağlıklı yiyeceklerdir. Sebze yemeklerini yemeyi daha çok tercih ederler. Duygusal açlığa sahip kişiler hemen, hızlı bir şekil de bir şeyler yemek isterler. Fakat fiziksel açlık durumu öyle değildir, belirli bir süre sonra da yenilebilmektedir. Fiziksel açlık durumun da kişi doyduğu zaman yemeyi bırakır ama duygusal açlık durumun da kişi doymuş olsa bile yemeye devam eder. Ayrıca duygusal açlık durumu yaşayan kişiler yedikleri şeylerden pişmanlık duyabilmektedirler. Ama fiziksel açlık durumların da kişiler yedikleri şeylerden pişmanlık duymamaktadırlar.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Aşırı kilosu bulunan kişiler de ve obez durumun da olan kişiler de genel de tıkınırcasına yeme bozukluğu görülmektedir. Son günler de bu durum daha çok görülmeye ve obez kişi durumu daha da artış göstermeye başlamıştır. Tıkınırcasına yeme bozukluğun da henüz bir tanı konulmamıştır. Ama bu duruma tanı koyabilmek için çok sayı da araştırmalar yapılmaktadır. Tıkınırcasına yeme durumu, aşırı fazla yemek yeme durumu olarak da bilinmek de olan bir durumdur. Ayrıca bu bir hastalık olarak da bilinmektedir. Bu hastalığın nöbetleri de bulunmaktadır. Bu hastalığa sahip olan bir kişi nöbetler sırasın da kişi kısa bir süre içerisin de çok fazla yemek yemektedir ve bu duruma da engel olamamaktadır. Bu   hastalığın kişileri psikolojik olarak da etkilendiği bilinmektedir. Aşırı kilolu olan kişiler de özgüven kaybı da oluşmaktadır. Ayrıca tıkınırcasına yeme bozukluğuna sahip kişiler, nöbetler sırasın da fazla yedikleri için kendilerini suçlu ve mahcup hissetmektedirler. Bu durumdan sonra ise pişmanlık duymaktadırlar.

Duygusal Yeme Davranışı

Birçok kişi duygusal yeme davranışı nedir gibi sorular sormakta ve cevabını merak etmektedir. Duygusal yeme davranışı, kişilerin duyguları ile hareket ederek yemek yemeye yönelmesi durumudur. Bu duygular genel olarak olumsuz duygulardır. Kişileri üzen olumsuz duyguları, kişileri yemek yemeye yöneltmektedir. Bu durumlar zamanla artış göstermek de ve ataklar haline gelebilmektedir. Bu durumlar da ise kişiler normal zamanlardan daha fazla yemek yemektedirler. Bu yüzden obezite, aşırı kilo gibi sorunlar ile karşılaşmaktadırlar. Aşırı kilo insanlar da özgüven kaybı yaratmaktadır ve psikolojilerini etkilemektedir.

Duygusal Yeme Bozukluğu Tedavisi

Duygusal yeme bozukluğu tedavisi bulunmaktadır. Duygusal yeme bozukluğu, insanların psikolojilerini etkileyen olaylar sonrası kendilerini yemek yemeye verme durumu olarak bilinmektedir. Duygusal yemek bozukluğundan kurtulmanın birkaç yolu bulunmaktadır. Bu yollar; yemeye duyulan ilgiyi kesmek, psikolojik destek almak, çevre faktörüne dikkat etmek, kısıtlayıcı diyetler yapmamak duygusal yemek bozukluğundan kurtulma çözümleridir.