Doğuştan Gelen Psikolojik Bozukluklar
Doğuştan Gelen Psikolojik Bozukluklar
Psikolojik hastalıkların nedenleri oldukça komplike olup genel olarak çok fazla neden yüzünden ortaya çıkması söz konusudur. Örnek verecek olursak; Genetik olarak yatkın bir birey fazla strese maruz kaldığı zaman, psikolojik rahatsızlık belirtilerinin ortaya çıkması da bir o kadar kolaylaşır. Doğuştan gelen psikolojik bozukluklar bulunmaktadır. Bu bozuklar zaman ilerledikçe kişide psikolojik bir hastalık olarak ortaya çıkar. Eğer bu hastalıklar ilk fark edildiği zamanlarda tedavi edilmez ise bazı sorunlar oluşabilir.
Psikolojik hastalıkları olan bireylerin birçoğu diğer insanlardan çok farklı davranamazlar. Ruhsal bozuklukların bir bölümü şu gibi sonuçlar doğura bilir:
-Şiddet gibi ağır davranışsal sorunlar
-İntihar ya da kaza
-Madde bağımlılığı
-Fiziksel hastalıkların tedavisinin ihmal edilmesi
-Aile ilişkilerinde bozukluk
-Var olan fiziksel rahatsızlıkların şiddetini attırması
Psikolojik Hastalıkların Bazı Sebepleri
Her hastalıkta olduğu gibi psikolojik hastalıkları da tetikleyen bazı unsurlar bulunmaktadır. Eğer bu unsurlara maruz kalındıysa büyük ihtimalle kişide psikolojik hastalık bulunması söz konusudur. Psikolojik hastalıklara neden olan unsurlar:
Biyolojik nedenler:
-Beyinde hasar oluşturabilecek olan enfeksiyonlar
-Genetik, kalıtım
-Hamilelik sürecinde yaşanılan olumsuzlukların bebeğe yansıması
-Beyinde fonksiyonel ve yapısal bozulmalara neden olabilecek sarsıntılar ve hasarlar
-Madde kullanımı
-Toksinlere maruz kalma
-Yanlış ve kötü beslenme
Çevresel faktörler:
-Ölüm, ayrılık
-Kötü ailede yetiştirilme
-Değişimler
-Sosyal beklentiler.
-Yalnızlık
Psikolojik Faktörler:
-İstismar
-Yas
-İhmal
-Koşullu kabuller
– Diğer insanlar ile ilişki kurmada zorluk çekme
Psikolojik rahatsızlıklara yakalanma konusunda bazı kişiler daha yatkın ve hassas iken, bazı kişilerin ise psikolojik sağlamlıkları yani kendilerini toparlama güçleri daha yüksektir.
Psikolojik Rahatsızlık
Psikolojik rahatsızlık birçok şekilde dışarıya aktarılabilir. Ama genel olarak düşünme, hissetme ve davranışınızdaki değişimlerdir. Bu rahatsızlık hem kişiliğinizi hem de kendinizi nasıl algıladığınızı etkiler. Psikolojik rahatsızlık kişiden kişiye fark gösterebilir. Kimini az etkilerken kimini çok derinden etkileyebilir. Kimi hastada belirtiler oldukça belliyken kimi hastada hiç belli olmaz ve bu hastaların tedavi edilme süresi oldukça uzar.
Psikolojik rahatsızlıklar dışarıdan belli olmaz ve bu nedenle başkalarının anlaması oldukça zordur. İnsanların sizin hastalığınızın hayatınıza nasıl etki ettiğini, davranışlarınızı ve diğer insanlarla olan ilişkilerinizi anlamakta güçlük çeker. Sürekli olarak durumunuza dikkat çekmek ve kendinizi savunmak zorunda kaldığınızı düşünebilirsiniz.
Psikolojik rahatsızlığının ciddi olduğunu fark eden kişiler en kısa sürede hastaneye gidip doktor yardımı alıp tedavi edilmelidir. Fakat rahatsızlığın herhangi bir ciddiyeti yoksa ilaç tedavisi yerine başka tedaviler uygulanarak iyileşmek için çaba sarf edilmelidir.