Doğum Sonrası (Lohusa) Depresyonu Nedir?

Lohusa dönemi, doğumdan sonra 42 haftalık döneme verilen bir isimdir. Lohusa dönemin de hamilelik dönemin de gerçeklemiş olan değişikler, geri eski haline dönmektedir. Ayrıca lohusa dönemin de anneler ve bebekler bakımlarına çok özen göstermeli ve dikkat etmelidirler. Doğum sonrasın da lohusa dönemin de anneler bazı şüpheler ve endişeler duymaktadırlar. Bu şüpheler, bebeklerine bakım yapmayacakları yönün de oluşmak da olan şüphelerdir. Ayrıca bu şüpheler ve gerginlikler anne de depresyona da dönüşebilmektedir. Bu yüzden birçok kişi doğum sonrası (lohusa) depresyonu nedir? Sorusunun cevabını merak etmek de ve araştırmaktadır.

Anneler doğum yaptıktan ortalama 3 gün sonra kadar içlerin de şüphe ve gerginlik oluşmaya başlar. Bu gerginliğin ve şüphenin nedeni ise çocuklarına bakım yapmaları konusun da kendilerini yetersiz hissetmeleri üzerine oluşan streslerdir. Bu duruma ise lohusa sendromu adı verilmektedir. Ayrıca lohusa sendromuna post partum sendrom adı da verilmektedir. Sağlıklı hamilelik geçiren her anne bu durumu yaşayabilmek de ve geçirebilmektedir. Lohusa depresyonu, genel olarak ilk defa anne olan yeni anneler de gerçekleşen bir durumdur. Lohusa depresyonu çoğu anne de gerçekleşebilmektedir. Bu depresyon dönemi annelerin duygularını etkilemek de olan bir sendromdur. Lohusa dönemin de çocuğu emzirmek çok önem taşımaktadır. Bunun nedeni ise çocuklarını emziren annelerin mutluluk hormonu salgılamalarıdır. Mutluluk hormonu depresyon dönemine en etkili hormondur. Ayrıca depresyon riskini azaltmak da olan bir hormondur. Lohusa depresyonun da olan kişilerin üstlerine gidilmemesi gerekmektedir. Bu kişilere ilgi göstermek gerekmek de ve yardımcı olunması gerekmektedir. Lohusa döneminin depresyonun bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler; sürekli mutsuz hissetmek, enerjisiz hissetmek, her şeye negatif yaklaşmak, uykun düzeninin bozulması, ağrılar çekmek, dikkat kaybı, özgüvensizlik gibi belirtileri bulunmaktadır.

Doğum Sonrası Depresyonu Nasıl Atlatılır?

Çoğu kadın da lohusalık dönemin de lohusa depresyonu görülmektedir. Lohusa depresyonu, annelerin çocuklarını yetemeyeceğini düşünerek kendilerini strese sokmalarıdır. Bu depresyon dönemini geçiren kişiler, hiçbir şey yapmak istemezler ve hayata negatif olarak bakmaktadırlar. Doğum sonrası depresyonun her 10 kadından 9`un da görüldüğü kanıtlanmıştır. Bu durum da birçok kadın doğum sonrası depresyon nasıl atlatılır sorusunun cevabını merak etmek de ve araştırma yapmaktadır. Doğum sonrasın da depresyon dönemi geçirmemek için stresten uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca doğumdan sonra annenin kendine vakit ayırması gerekmektedir. Hareketli kalmaya özen gösterilmesi de gerekmektedir. Ayrıca depresyon dönemin de uyku düzeni de çok önemlidir. Bu yüzden uyku düzeninin ayarlanması gerekmektedir.

Doğum Sonrası Depresyon Ne Kadar Sürer?

Doğum sonraların da lohusalık dönemin de birçok kadın lohusalık depresyonu geçirmektedirler. Bu depresyon dönemin de anneler üzgün ve stresli hissetmektedirler. Bunun nedeni ise bebeklerine bakım yapamayacaklarını düşünerek psikolojilerini etkilemeleridir. Peki doğum sonrası depresyon ne kadar sürer? Doğum sonra lohusa depresyonu ortalama olarak 7 ve 10 gün arası bir dönem sürmektedir. Bu dönem ise doğumdan sonra bebek bakımına başladıktan 6 hafta içerisin de görülmektedir. Depresyon dönemi yaşayan annelere anlayışlı ve şefkatli olunması gerekmektedir. Çünkü depresyon dönemin de olan annelerin ilgiye ihtiyaçları olmaktadır.

Lohusa Depresyonu Belirtileri

Lohusa depresyonu, doğum yaptıktan sonra yaşanılmak da olan bir çeşit depresyondur. Lohusa depresyonu belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler şu şekildedir:

  1. Sürekli mutsuz ve üzgün hissetme durumu
  2. Süreli olarak duygu değişikliği olması
  3. Sevilen kişilerden uzaklaşma isteği
  4. Hobilerden uzaklaşmak
  5. Uyku düzeninin bozulması
  6. İntihar etme düşünceleri