Doğum Sonrası Dönem Ruhsal Sorunları

Pek çok kadının doğum konusunda en çok korktukları durumlardan bir tanesi de doğum sonrası dönem ruhsal sorunlar olmaktadır. Doğum yapmanın ardından kadınlarda biyolojik ve hormonal olarak birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerin meydana gelmesi ardından kadınlarda doğumun ardından bazı ruhsal sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu süreci bazı kadınlar belirli bir zaman diliminde kendileri atlatırken bazı kadınlarda ise durum biraz daha farklı olmaktadır. Bu dönemi ağır şekilde geçiren kadınların psikolojik destek almaları da son derecede önemlidir. Aksi halde meydana gelen ruhsal sorunlar ciddi olaylara da yol açabilmektedir. Anne, bebek ve aile arasındaki uyum yakalama süreci içerisinde kadınlara karşı oldukça hassas davranılması gerekir. Bu süreç içerisinde kadınlar belirli psikolojik sorunlar yaşayabilirler. Annelik hüznü, doğum sonrası depresyonu ve doğum sonrası psikoz gibi psikolojik sorunların meydana gelmesi mümkündür.

Lohusalık Dönemi

Kadınların doğum yapmaları sonrasındaki ikinci gün başlayan ve yaklaşık olarak 1-2 hafta kadar süren lohusalık dönemi son derecede kritik bir dönem olabilmektedir. Bu dönem içerisinde doğum sonrası olması nedeniyle gerek fiziksel değişimler gerekse de hormonal değişimler anneleri oldukça etkileyebilir. Uykuda meydana gelen düzensizlikler, ağlamalar, huzursuz hissetme, duygularda meydana gelen ani değişimler, aşırı duyarlı olmak ve sinirli olmak gibi durumlar bu dönem içerisinde meydana gelebilir. Özellikle de östrojen ve progesteron hormonlarının fazla salgılanması nedeniyle bu dönem içerisinde belirli psikolojik sorunlar meydana gelebilmektedir. Annelik hüznü olarak da adlandırılan bu dönem içerisinde kadınlar genellikle bebekleri konusunda büyük ölçüde kaygı duymaktadır. Bebeğe bakım ve doğum sonrasında meydana gelen değişiklikler kadınları ciddi anlamda etkilemektedir. Bu dönem içerisinde anneye gerektiği kadar ilgi gösterilmesi gerekir. Aksi halde depresyon durumu meydana gelebilmektedir.

Postpartum Depresyon Nedir?

Doğum sonrasında meydana gelen psikolojik rahatsızlıklardan bir tanesi de postpartum depresyon hastalığı olmaktadır. Bu dönem genellikle doğumu izleyen ilk 6 hasta içerisinde başlamaktadır. Daha sonrasında ise doğumun ardından ilk bir yıla kadar devam edebilmektedir. Bu sorunu yaşayan kadınlar genellikle sürekli olarak uyuma isteği, iştahsızlık, sürekli olarak ağlama, umutsuzluğa kapılma, karamsar olma, değersizlik duygusu hissetme, yalnız olduğunu düşünme, bebeğine zarar geleceği için endişelenme, bebeğe yeterince iyi bakamadığını düşünme ve huzursuzluk gibi durumlar yaşayabilmektedirler. Annelerin bu dönemlerde son derecede hassas olduklarını bilmek oldukça önemlidir. Özellikle de eşlerinin bu süreç içerisinde annelere karşı oldukça iyi davranmaları gerekir. Bu dönemde özellikle de onları yalnız bırakmamaları ve desteklerini olabildiğince iyi bir şekilde hissettirmeleri gerekir. Böylelikle de bu süreç anneler için çok daha kolay geçebilmektedir. Hatta eşlerine çok mükemmel bir anne olduğu gibi sözler söylemek de bu süreç içerisinde annelerin oldukça iyi hissetmelerine ve rahatlamalarına katkı sağlayacaktır.

Doğum Sonrası Psikoz

Doğum sonrası dönem içerisinde annelerin yaşadıkları psikolojik sorunlardan bir tanesi de doğum sonrası psikoz olmaktadır. Doğumu izleyen ilk iki hafta içerisinde başlamaktadır. Bu dönem içerisinde anneler aşırı tepkiler gösterebilirler. Aynı zamanda uykusuzluk, sürekli gerginlik, sürekli ağlama ve sürekli yargılama gibi belirtiler de bulunmaktadır. Bu durumun ciddi olması konusunda kesinlikle uzman bir kişiye danışılması gerekmektedir. Doğum sonrası psikoz olan kadınlarda bebeklerini öldürmeye kadar giden olumsuz sonuçlar meydana gelebilmektedir. Bazen bebekleri yerine kendilerini öldürmeyi de düşünebilirler. Bu nedenle de belirtilerin meydana gelmesi durumunda çok fazla zaman kaybetmeden psikolojik bir destek alınması gerekir. Böylelikle de sorun olumsuz sonuçlara yol açmadan tedavi görülebilir.