Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, genellikle çocukluk çağında görülen en yaygın nörogelişimsel bozukluklarından biridir. Genellikle ilk olarak çocuklukta teşhis konulur ve bu durum sıklıkla yetişkinliğe kadar sürer. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar dikkatini yoğunlaştırmakta, dürtüsel davranışları kontrol etmekte zorlanabilirler veya aşırı aktif olabilirler.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Belirtileri

Çocukların ara ara odaklanma problemi yaşaması ve garip davranışlar sergilemesi normaldir. Ancak bu davranışlar çok sık tekrarlanıyorsa, bir uzman yardımı gerekebilir. Bu semptomları sergileyen bir çocuk, hayatının birçok alanında zor dönemler geçirebilir. İşte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun başlıca belirtileri:

  • Çok hayal kurarlar,
  • Yapması gereken işleri unutur ya da yapmamak için vakit kaybederler,
  • Sürekli kıpır kıpır bir ruh hali içerisindedirler ve çok enerjiktirler,
  • Çok konuşurlar,
  • Dikkatsiz hatalar yaparlar veya gereksiz riskler alırlar,
  • Diğer kişilerle zorlukla anlaşabilirler, çoğu zaman onlardan uzak dururlar.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Nedenleri

Bilim adamları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna sahip olan bir kişinin hayatını daha iyi hale getirmek için günümüzde çeşitli araştırmalar yapıyor ve risk faktörlerini inceliyorlar. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun nedenleri ve risk faktörleri bilinmemektedir, ancak mevcut araştırmalar genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığını göstermektedir.

Genetik faktörlere ek olarak, uzmanlar bu sebeplerin de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun nedenleri arasında olabileceğini düşünüyorlar:

  • Beyin hasarı
  • Annenin hamilelik sırasında veya genç yaşta kötü muameleye maruz kalması (silahlı saldırı, trafik kazası vs.)
  • Hamilelik sırasında alkol ve tütün kullanımı
  • Erken doğum
  • Bebeğin normalden daha zayıf doğması

Araştırmalar, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun çok fazla şeker yemekten, çok fazla televizyon izlemekten, yoksulluk veya aile kaosu gibi sosyal ve çevresel faktörlerden kaynaklandığına dair yaygın olarak kabul gören görüşleri desteklememektedir. Tabii ki, bunlar da dahil olmak üzere çevresel faktörler, özellikle bazı hastalarda semptomları daha da kötüleştirebilir. Ancak kanıtlanmış bilgilere göre, bu tür faktörler hastalığın asla bir nedeni olmamaktadır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Teşhis ve Tedavisi

Bir kişinin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna sahip olup olmadığına karar vermek birkaç adımdan oluşan bir süreçtir. Hastalığın tanısını koymak için tek bir test yoktur ve anksiyete, depresyon, uyku sorunları ve bazı öğrenme güçlükleri gibi diğer birçok problemle benzer semptomlara sahip olabilir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu teşhis ve tedavisi genellikle hastalığın belirtilerini değerlendirmek için çocuğun ebeveynlerinden, öğretmenlerinden ve bazen çocuktan, hasta adayının davranışlarını anlatmaları istenir. Çoğu durumda, hastalık terapiler ve anti depresanların kombinasyonu ile tedavi edilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip olan okul öncesi yaştaki çocuklar (4-5 yaş) için genellikle sadece terapi yöntemi uygulanır. Uzmanlar, Erken yaştaki çocukların anti depresanlarla tanışmasını istemez.