Depersonalizasyon Bozukluğu ve Tedavisi

Depersonalizasyon bozukluğu kişilerde sıklıkla veya kalıcı olarak görülen kendine dışarıdan bakıyor olma hissi ile karakterize bir ruhsal hastalık olarak bilinmektedir. Psikolojik açıdan meydana gelen hastalıklar arasında dissosiyatif bozukluklar altında yer almaktadır. Bu hastalık kişilik dışına çıkma derealizasyon ise gerçeklik dışına çıkma olarak da belirtilmektedir. Bu hastalığa sahip olanlar kendi bedenlerini, benliklerini dışarıdan bir gözlemci gibi izlediklerini belirtmektedirler. Oldukça korkutucu olan bu durumun en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekir.

Bu hastalığın altında yatan sebepler henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak birtakım psikiyatrik ekollere göre bu bireyin kendi dürtülerine karşı geliştirdiği bir savunma durumu olarak bilinir. Hastalığa sahip olan bireyler incelendiğinde pek çoğunun geçmişince ciddi travmatik yaşantılardan geçtikleri de görülmektedir.

Depersonalizasyon Belirtileri Nelerdir?

Hastaların hayatlarını son derecede olumsuz yönde etkileyen depersonalizasyon belirtileri tipik belirtiler olmaktadır. Bunlar her bireyde bulunmamakta ve belirtiler farklı şekillerde görülebilmektedir. Bu yüzden nedenle de rahatsızlık verici düzeyde gelişebilir. Genel anlamda ifade edilecek olursa belirtiler şu şekildedir;

  • Hastaların kendileri içerisinde yabancılaşma ve kendini dışarıdan izleme hissine sahip olmaları,
  • Kişilerin benliklerini kaybetmiş gibi hissetmeleri,
  • Hiçbir şey hissetmediklerini düşünmeleri,
  •  Açlık, susama, dokunma gibi temel duyuları hissetmemeye başlama,
  • Kendilerini sürekli olarak duman ve sis gibi şeylerin içerisinde hissetme,
  • Sürekli olarak rüyadaymış gibi ya da sarhoşmuş gibi hissetme,
  • Görme ve algılamada bozukluklar başlaması,
  • Hatıraları unutmak ya da onlara yabancı gibi hissetmektir.

Depersonalizasyon Teşhisi Nasıl Yapılır?

Depersonalizasyon teşhisi adına öncelikle hekim hastanın şikayetlerini dinleyerek bir psikiyatrik görüşme yapmaları gerekmektedir. Belirtilen durumlar bazı organik beyin hastalıkları ya da ilaç, alkol, madde kullanımı gibi durumlarda da meydana gelebilmektedir. Bunların yanı sıra yine hastalardan birtakım laboratuar testleri de istenmektedir. Bu hastalığın teşhisi yapılırken hastaların bu durumun farkında olmaları gerekmektedir. Eğer hastalar hasta olduklarını kabul etmiyorlar ise öncelikli olarak hastalara bu hastalığa sahip olduklarının kabullendirilmesi gerekir. Bu hastalığın teşhisi yapılırken belirtiler yakından izlenir. Belirtilere sahip olan kişiler uzmanların yönlendirecekleri birtakım testler ile birlikte hastalığın teşhisi gerçekleştirilmektedir.

Depersonalizasyon Tedavisi Nasıldır?

Depersonalizasyon hastalığı tedavisi için özel onay almış herhangi bir tıbbi tedavi ya da ilaç yer almaktadır. Tedaviler gerçekleştirilirken genel olarak hastalara psikiyatrisiler eşlik etmektedir. Bu hastalığın tedavisinde terapilerin yanı sıra birtakım ilaçlar da kullanılmaktadır. Hastalığın şiddetine ve durumuna göre uzmanlar tarafından gerekli tedavi yönteminin en doğru biçimde belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir.

Tedaviler gerçekleştirilirken farklı stiller devreye sokulabilmektedir. Bu hastalığın tedavisi için pek çok farklı stil bulunmaktadır. En sık tercih edilen tedavi yöntemleri ise genel olarak bilişsek davranışçı terapisi ve aynı zamanda da psikodinamik tedavi yöntemleri olmaktadır. Bu tedaviler ile birlikte hastaların gerçek dünyaya dönmeleri ve benliklerinin bilincine yeniden kavuşmaları sağlanmaktadır.

Tedavi yöntemleri uygulanır iken hastalar pek çok açıdan önemli kazanımlar da elde etmektedir. Depersonalizasyon tedavisi için uygulanan yöntemler hastaların kendilerini çok daha iyi hissetmelerini ve sürekli olarak rüyadaymış gibi hissetmelerinin önüne geçmeyi sağlamaktadır. Uygulanan tedavi yöntemleri ile birlikte hastaların stres yönetimi konusunda kendilerini son derecede önemli yönden geliştirmeleri sağlamaktadır. Bunun yanı sıra depresyon gibi önemli psikolojik rahatsızlıklarında ortadan kalkması sağlanmaktadır. Tedaviler ile birlikte hastalar neden oluştuklarını kavrama gibi becerilere de sahip olabilmektedir. Hastalığın iyileştirilmesi adına ilaç tedavisi de her zaman tek başına yeterli olmamaktadır. Bu tedaviler genel olarak destekleyici nitelikte olacak biçimde kullanılmaktadır.