Cotard’s Sendromu
Cotard’s Sendromu
Cotard’s Sendromu bir diğer adıyla Yürüyen Ceset Sendromu ruhsal bir hastalık çeşididir. Bu sendrom adını Fransız Nörolog Jules Cotard’ tan alır. Organlarının olmadığını ve aslında ölü olduğunu iddia eden bir kadın bu sendromun tanımlanan ilk vakası olarak kabul edilir. Tanımlanan ikinci hasta aslında ölü olduğunu ve gömülmesini gerektiğini iddia eden bir kadındı. Günümüze kadar tespit edilen vakalarda kadınların bu hastalığa yakalanmaya daha fazla eğilimi olduğu tespit edildi. Sendrom, Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından hazırlanan Ruhsal Bozukluklar listesinde bulunur. Orta yaşın üstündekilerde daha sık görülmekle birlikte 17 yaş gibi çok erken yaşlarda da sendrom görülebilir.
Cotard’s Sendromu Belirtileri
Cotard’s Sendromu belirtileri yok sayma eğiliminin etrafında gelişir. Sendroma yakalanan kişi organlarının olmadığını, olsa bile artık işlevlerini yitirdiklerini öne sürer. Vücudunda artık kan dolaşmadığına, ya da vücudunun tıpkı ölülerde olduğu gibi çürüdüğüne inanır. Ölülerde görülen belirtilerin birçoğunun kendisinde meydana geldiğine saplantılı bir şekilde inanır. Hiçliğin ve yok saymanın en şiddetli hallerinden biri olan bu sendromda kişi daha ileri giderek yaşamını yok sayar. Bu sebeple tıpkı bir ölü gibi yerinden kıpırdamamaya çalışabilir. Etrafında bulunan kimseleri kendisinin ölü olduğuna ikna etmeye çalışır ve birçoğu mezara gömülmeyi talep eder. Sendromun ilerleyen aşamalarında doktora ölü olduğunu kanıtlamak için muayene olmaya giden vakalara rastlanır. Ağırlıklı olarak kadınların yakalandığı bir sendromdur. Tespit edildiği zamandan günümüze kadar 100 vaka tanımlamıştır.
Cotard’s Sendromu Tedavisi
Nöropsikopatik bir bozukluk olarak tanımlanan bu sendroma yakalanmaya başka psikiyatrik rahatsızlıklar neden olabilir. Depresyon, şizofreni, panik atak gibi rahatsızlıklar Cotard’s Sendromu’nun ortaya çıkmasının sebeplerindendir. Sendroma yakalanan vakalarda en sık görülen psikiyatrik vaka ise depresyondur. Cotard’s sendromu tedavisi tek ve kesin değildir. sendromu tetikleyen rahatsızlıkların tedavisi ile başarıya ulaşıldığı kaydedilmiştir. Sendromun tetiklenmesine, hezeyanların artışına neden olan psikiyatrik rahatsızlığın tespiti hastalığın tedavisinde atılacak ilk adımdır. Daha sonra saptanan rahatsızlığa ya da hezeyanları tetikleyen diğer bir durum varsa bunun tedavisine başlanır. Bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi ile hastanın yokluk hezeyanlarına kapılması engellenir. Kesin bir Cotard’s Sendromu tedavisi olmayışının nedeni de sendromun ortaya çıkmasına neden olabilecek birden fazla nedenin olmasıdır. Kişide görülen sendromun nedenine göre uygun tedavi uygulandıktan sonra hastalıktan kurtulmak mümkündür. Sendromu atlatan birçok vaka bulunmaktadır. Genelde bu sendrom aşamalı olarak ortaya çıktığından halihazırda başka bir psikiyatrik rahatsızlığınız varsa geciktirmeden uzman doktorlardan yardım almanız gerekir.