Çok Uyumanın Nedenleri

Patolojik ve fizyolojik olarak ikiye ayrılan çok uyuma nedenleri, birçok insan tarafından merak edilmektedir. Siz de bu durumu yaşıyor ve çok uyumanın nedenleri nelerdir merak ediyorsanız, doğru adrestesiniz demektedir. Bazı bireyler doğumlarından itibaren genetik yapılar sebebiyle uzun süren uykulara ihtiyaç duyabilirler. Uyku apne sendromu, patolojik çok uyumanın sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkar. Uyku apne sendromunda apneler sebebi ile birey farkında değilken uykusu bölünür ve uyku zamanı uzadıkça, birey daha da fazla uyuma ihtiyacı duyar. Uyku kalitesini etkileyen, uyku esnasında periyodik bacak hareketleri gibi bazı sebepler de, uyku süresini uzatabilir ya da uykudan yorgun uyanma hissi verebilir. Bununla beraber İdiyopstik Hipersomni ve Narkolepsi Katapleksi Sendoromu da çok uyumanın nedenleri olarak görülmektedir. Çok uyuma hali, halsizlik ya da uyku sonrası yorgun hissetme gibi durumlar yaşıyorsanız, çok fazla vakit kaybetmeden bir hekim ile görüşün.

Çok Fazla Uyuma

Çok fazla uyuma oldukça önem teşkil eden bir durum olmak ile beraber, ölüm riskini de artıran etkilerden bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Çok uyuma hali oldukça sık görülen bir uyku bozukluğudur ve bireyler uykuya geçiş ile uykudan uyanmak konusunda türlü problemler yaşar. Çok uyuma hastalığı dikkat edilmesi gereken ciddi bir konudur ve bu durumu yaşayan bireylerin bir doktora görünmesinde fayda vardır. Günlük 9 saatten fazla düzenli olarak uyuyorsanız, mutlaka bir check-up yaptırmanızda fayda vardır. Bazı maddelerin birey tarafından kullanılıyor olması çok fazla uyuma isteğini doğurabilir. Bununla beraber sizi aşırı yorgun hissettiren, sürekli bir uyku hali yaratan ilaçlar kullanıyorsanız, doktorunuz ile iletişime geçerek daha hafif ilaçlar kullanarak bu durumlardan kurtulabilirsiniz.

Çok Uyumanın Sebepleri

Ciddi bir problem olarak karşımıza çıkan çok uyumak, vücut sağlığımız için pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirir. Gelin çok uyumanın sebeplerini daha yakından inceleyelim.

  1. Hipersomnia Rahatsızlığı: Aşırı uyku isteği hastalığının tıptaki ismi “hipersomnia”dır. Çok fazla uyku hali yaratan bu hastalık, gece gündüz fark etmeksizin hiç geçmeyecekmiş gibi duran bir uyku hali oluşturur. Araç başında ya da iş yerindeyken de çok uyuma etkisi yaratan bu hastalık, sürekli olarak yorgun hissettirmektedir. Geceleri yeterli düzeyde uykunuzu alıyor olsanız bile, gündüz karşı koyamayacağınız bir uyku hali oluşturur. Bu durum ile karşı karşıyaysanız, hemen bir doktor yardımı alınız.
  2. Depresyon: Zorlu bir süreçten geçen bireyler için “depresyon geçiriyor” da denilebilir. Bu dönemde uykusuzluk problemleri ile beraber pek çok problem yaşanır. Yapılan psikolojik araştırmalar neticesinde, depresyon geçiren kişilerin toplumdan kaçarak uykuya başvurdukları tespit edilmiştir.
  3. Kalp Problemleri: Kalp sağlığı ile ilgili problem yaşayan bireylerde çok uyku hali görülebilir. Gündüz uyku halinin görülmesi de bu kişilerin çok uyuma problemi yaşadığını kanıtlar niteliktedir. Kalp rahatsızlığı yaşayan kişiler yorgun ve bitkin de hisseder.
  4. Tiroid Problemleri: İki tip tiroid uykuyu etkilemektedir. Bunlardan ilki çok fazla uykuyu doğururken diğeri uykusuzluğu meydana getirmektedir. Tiroidlerde meydana gelen problemler, halsizlik ile beraber çok uyuma sorununu da doğurur.
  5. Mevsim Geçişleri: Mevsim geçişleri de yine çok uyuma problemleri ortaya çıkarabilir. Bazı bireyler kış mevsiminde uyumayı daha çok isterken, bazı bireyler yaz aylarında daha fazla uyumak isterler. Kişiden kişiye değişen bu durum, çok uyku halini ortaya çıkarır.
  6. Obstüktif Uyku Apnesi: Üst solunum yollarının tıkanması ve hava akımının azalması ile beraber ortaya çıkan bu rahatsızlık, çok uyuma rahatsızlığını doğurur.