Çocuklarda Tik Bozukluğu
Çocuklarda Tik Bozukluğu
Tik bozukluğu, göz kırpmak, başı sürekli hareket ettirme, omuz silmek vb. Hareketleri istemsiz bir şekil de sürekli olarak yapma rahatsızlığıdır. Kompleks tikler olarak da adlandırılmaktadır. Tik bozukluklarının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler; çevre ve sosyal faktörler, stres içerisin de olma, aşırı kontrol altın da olma, sürekli eleştiri almak, sürekli bir beklenti içinde kalmak, çevresel faktörlerde ki sorunlar, kardeşle ara da olmakta olan sorunlar gibi nedenlerdir. Tik bozukluğu olan birini sürekli uyarmak, yapmaması gerektiğini söylemek bu durumu çözmemektedir. Ayrıca daha karışık bir hale sokmaktadır. Tikleri olan kişiler tiklerini kısa süreli olarak bastırabilmektedir. Bu durum da ise çevrede ki insanlar tikleri olan kişilerin bilerek yaptıklarını düşünmektedirler. Ama tiklerden kurtulabilmek için kişilerin profesyonel bir şekil de destek almaları gerekmektedir. Bir kişi de tik bozukluğu var ise bu sorunun nedeni araştırılmalı ve sorun çözümlenmelidir.
Tik bozukluğu olan kişiler de bazı güç durumlar da bulunmaktadır. Bu durumlar; öğrenme de güçlük çekmek, dikkat eksikliği yaşamak, konsantre olamamak gibi durumlardır. Bu rahatsızlığın tedavisi bulunmaktadır. Tik sorununa aile çevresi müdahale ederse tik sorunu gerginliğe dönüşebilmektedir. Bu durum da rahatsızlık ilerleyerek psikolojik bir sorun haline gelmektedir. Tedaviler de psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Psikoterapiler sayesin de kişiler rahatladıkları ve sorunlarından kurtuldukları için tik sorunu ortadan kalkmış olacaktır. Tik bozukluğu daha çok çocuklar da rastlanmakta olan bir hastalıktır. Çocuklarda tik bozukluğu çevresel faktörlerden dolayı meydana gelmektedir. Tik bozukluğu stres ve gerginlik durumların da oluşmakta olan rahatsızlıklardır. Aile baskıları çocuklar da tik bozukluğuna neden olan durumlar arasındadır. Çocuklar da tik bozukluğuna karşı bazı öneriler tavsiye edilmektedir. Bu tavsiyeler şunlardır:
- Kardeşleriyle aralarını iyi geçinmesini sağlayın, kıskançlık gibi durumlar oluşturmamaya çalışın.
- Çocuğunuzdan büyük beklentiler içerisin de olmayan, büyük beklentiler içerisindeyseniz bu durumu çocuğunuza hissettirmeyin.
- Uyku düzeninin düzgün olmasına dikkat edilmelidir. Çocuklar için uyku düzeni çok önemlidir.
- Çocuğunuza ilgi göstermeye çalışın
- Çocuğunuzu bir hobiye veya spor dalına yönlendirin.
Psikolojik Tikler
Psikoloji de tik bozukluğuna, tourette sendromu adı verilmektedir. Tik bozukluğu, istemsiz şekil de hareketler yapmak ve birçok sese karakterize olma hastalığıdır. Bu hastalığı 1985 yılın da Fransız bir doktor olan Gilles le Tourette keşfetmiştir. Bu hastalığı ilk belirtileri genel olarak 3 ve 9 yaş aralığında ki çocuklar da rastlanmaktadır. Belirtiler genel de göz kırpmak, omuz silmek, başı sallama vb. Belirtilerdir. Bu hareketler uzun bir süre devam edebilmektedir. Bu tik bozukluğunun kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat tik bozukluğunu en aza indirecek olan terapiler ve ilaç tedavileri bulunmaktadır. Bu tik bozukluğuna aynı zaman da psikolojik tikler de denilmektedir.
Tik Bırakma Yöntemleri
Tik bozukluğu istemsiz şekilde yapılan mimiklere ve hareketlere verilen bir isimdir. Günümüz de birçok sorun tik bozukluğuna sebep olabilmektedir. Bu sorunların en başında stres ve gerginlik gelmektedir. Kişiler stres ve gerginlik durumun da ve çevresel faktörlerden etkilenerek tik bozukluğu rahatsızlığına kapılmaktadırlar. Bazı tik bırakma yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerin bazıları şunlardır:
- Çevresel faktörleri ve ortama dikkat edilmelidir.
- Sizden beklenen beklentileri umursamamaya ve stres yapmamaya dikkat edilmelidir.
- Bir spor dalıyla veya hobi ile ilgilenilmelidir.
Sürekli Göz Kırpma Psikolojik
Sürekli göz kırpma psikolojik rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu psikolojik rahatsızlığa tik bozukluğu adı verilmektedir. Tik bozukluklarının temel sebebi stres ve gerginliktir.