Capgras Sendromu
Capgras Sendromu
Capgras sendromu yaşayan kişilerde çevresindeki insanların gerçek olmadığına dair bir inanış vardır. Bu hastalar çevrelerindeki insanların başka insanlar ile değiştirildiğine inanırlar. Şizofrenik belirti olarak da görülebilen bu rahatsızlık sanısal bozukluklar arasında sınıflandırılır. Bu sendroma yakalanan kişiler kendilerini büyük bir komplonun kurbanı zannetmektedirler. Çevrelerindeki insanların başka insanlar tarafından değiştirildiğine olan inançları onları günlük hayatlarında oldukça rahatsız etmektedir. Capgras sendromunu yaşayan insanlar tanıdıklarının onlara oldukça benzeyen insanlar ile değiştirildiğini düşünür ve bu yaklaşım sendrom için karakterizedir. Nadir olarak rastlanılan bu sendrom şizofreni ile beraber anılmaktadır.
Capgras Sendromu Belirtileri
Capgras sendromu belirtileri sanrısal yanılsamalar yaşanması gibi durumlardır. Bu yanlış yaklaşımlar hastalar tarafından oldukça inatçı bir şekilde savunulur. Capgras sendromunu yaşayanlar yakın akrabaları, arkadaşları, çevresindeki diğer insanlar hatta bazen kendileri açısından yer değiştirme düşüncesine inanırlar. Bu hastalara göre insanlar oldukça benzerleri ile yer değiştirilmiştir. Bu hastalık genellikle hafif sanrılar halinde başlar. Şizofreni ile beraber seyreden bu rahatsızlık nadiren tek başına görülmektedir. Hastalar paranoid psikoza sahiptir. Capgras sendromu mani ve psikotik depresyonla beraber de görülebilmektedir. Bu hastalığın kökeni hakkında kesin bilgilere ulaşılamamıştır. Birçok olgu beyin lezyonları ile açıklanmakta iken bazı olgularda ise psikoanalitik açıklamalar yapılmıştır. Bazı psikologlar ise bu hastalığın hem psikodinamik hem de organik temelleri beraber taşıdığını düşünmektedir.
Capgras Sendromlu Kişiler
Bu sendromu yaşayan kişilerde uç ve saplantılı fikirlere rastlanmaktadır. Sendrom genellikle şizofreni ile beraber seyrettiği için şizofreninin bir belirtisi olarak kabul edilebilmektedir. Capgras sendromunu yaşayan 8 hasta üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Bu hastalar 2 ay içerisinde hemen hemen aynı zamanlarda hastaneye yatışı gerçekleşen kişilerdir. Paranoid şizofreni belirtileri olan bu kişiler bu sendroma sahip olmayan 8 şizofreni hastası ile kıyaslanmıştır. Bu kişilerin hastanede kalma süreleri karşılaştırılmıştır. Ardından yatış sıklıkları ve hastalık süreleri kıyaslanmıştır. Hastaların tedaviye yanıtları ile kullandıkları antipisikotik ilaç miktarları karşılaştırılmıştır. Ek tedavi uygulamaları ve hastaneye yatış ayları da kıyaslanmıştır. Araştırma sonucunda Capgras sendromlu kişiler atipik nöroleptiklere daha iyi yanıt vermişlerdir. Ancak vaka sayısının arttırılması ile bu verinin doğrulanması gerektiği kararına varılmıştır.