Borderline ve Bipolar Arasındaki Farklar

Birçok genç ve erişkinlerde psikolojik olarak rahatsızlıklar bulunmaktadır. Bu psikolojik rahatsızlıklar kişilerin tüm hareketlerini, düşüncelerini, söyledikleri sözleri etkilemektedir. Bu rahatsızlıklar aslında hastalıktır. Bunlara örnek olarak borderline ve bipolar rahatsızlığı bulunmaktadır.

Borderline, bir kişilik bozukluğu rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık genel olarak genç yaşlarda görülmektedir. Borderline rahatsız olan kişilerin psikolojileri anlık değişime uğramaktadır. Borderline rahatsızlığına sahip olan kişiler bazı belirtiler taşımaktadır. Bu belirtiler; hayali bir şeyi gerçek gibi yaşamak, karşısında ki insanı çok değerli görmek ve göklere çıkarmak, kimlik karmaşası yaşamak, kendine zarar vermek, intihara meyilli olmak gibi belirtileri taşımaktadır. Ayrıca borderline rahatsızlığına sahip olan kişiler hiçbir zaman yalnız kalmaya tahammül edemezler. Her zaman birilerinin yanında olmalarını isterler. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler öfke kontrollerini sağlayamazlar ve her zaman depresyona meyillidirler. Bipolar ise sürekli duygu değişimi yaşama rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler sürekli olarak duygu değişimi yaşadıkları için çevreleri tarafından çok dışlanmakta ve sevilmemektedirler. Bu yüzden bu kişiler genel olarak içe kapanık olurlar.

Bipolar rahatsızlığının da bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler; uyku problemi yaşamak, fazla değişkenlik gösteren duygular, fazla enerji sahibi olmak, konsantre olma problemi, libido yüksek olma sorunu, fazla para harcama gibi belirtileri bulunmaktadır. Bipolar rahatsızlığı olan kişilerin atak dönemleri olmaktadır. Bu dönemler de kişiler; çok kararsız olurlar, enerjileri azalır, iştahları azalır, unutkanlık fazlalaşır ve intihara meyilli olurlar. Borderline ve bipolar hastalıkları psikolojik hastalıklardır. Fakat bu hastalıklar benzer hastalıklar olmasına rağmen bazı farklılıkları bulunmaktadır. Borderline ve bipolar arasındaki farklar şunlardır:

  1. Bipolar psikolojik bir rahatsızlıktır ama borderline kişilik bozukluğu olarak bilinmektedir.
  2. Bipolar rahatsızlığının ilaç tedavisi psikoterapiden önce yapılmaktadır ama borderline rahatsızlığının ilaç tedavisi psikoterapi sonrasında yapılmaktadır.
  3. Bipolar rahatsızlığın kalıtsal yani genetik bir rahatsızlık olduğu kanıtlanmıştır ama borderline rahatsızlığı travmalar sonrasında oluşabilecek bir psikolojik hastalıktır.
  4. Bioderline rahatsızlığın da hastalık kişiler arasındaki duyguları etkilemektedir ama bipolar da böyle bir etki görülmemektedir, bipolar rahatsızlığına sahip olan kişi içine kapanık olur.

Borderline Belirtileri

Borderline bir kişilik bozukluğu olarak bilinmekte olan psikolojik bir hastalıktır. Borderline belirtileri de bulunmaktadır. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:

  1. Öfkelerini kontrol edemezler ve en ufak bir sorun da aşırı öfkelenebilirler. Öfke nöbetleri geçirmektedirler.
  2. Yalnız kalma korkuları bulunmaktadır. Yalnızlık bu kişileri çok üzer.
  3. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler depresyona girmeye çok meyillidirler.
  4. Borderline rahatsızlığına sahip kişiler, kendilerine zarar verirler ve intihar girişimlerin de bulunabilirler.
  5. Yemek yeme sıkıntıları ve uyku bozuklukları olmaktadır.
  6. Genel olarak sürekli mutsuzdurlar.

Borderline Evreleri

Her hastalık gibi borderline de bir psikolojik hastalıktır. Borderline evreleri de bulunmaktadır. Bu evreler şu şekildedir:

  1. Başlangıç: Bordeline başlangıcın da kişiler çok öfkeli olmaktadırlar
  2. Hastalığı fark etme: Psikolojik olan bu hastalığın farkına varıldığın da kesinlikle bir uzmandan yardım alınmalıdır.
  3. Tedavi: Bu hastalığın tedavisi çok önemlidir. Doktorun dedikleri birebir yapılması gerekmektedir.

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk bir psikolojik hastalık olarak da bilinmektedir. Bipolar rahatsızlığa sahip olan kişiler sürekli olarak duygu değişimi yaşamaktadırlar. Kişi mutlu olduğu halde bir anda ağlayabilir ya da ağladığı halde bir anda gülmeye başlayabilir. Bipolar rahatsızlığın genetik olduğu düşünülmektedir. Bipolar rahatsızlığa sahip kişiler; Çok fazla uyumak isterler, bazen çok mutlu bazen de çok mutsuz olabilmektedirler, cinsel hayatları daha çok ön plana çıkmaya başlar, sabırsız olurlar.