Psikolojik hastalıklar hayatı oldukça olumsuz yönde etkileyen hastalıklar olurken bu hastalıklardan bir tanesi de borderline kişilik bozukluğu hastalığıdır. Bu hastalığa sahip olan bireyler çok aşırı tutumlar sergileyebilirler. Özellikle de toplumun alışık olmadığı tarzda yaşam sürerler. Çok fazla para harcamak, çarpık ilişkiler, günü birlik ilişkiler, ani öfke sorunları, risk alma, intihar düşünceleri ve stres gibi etkiler yaşamaktadır. Tüm bu meydana gelen etkiler hastaların hayatlarını ciddi anlamda olumsuz yönde etkilemektedir. Bir anda mutlu olurken bir anda depresyona girebildikleri için hayatları bu hastalıktan ciddi anlamda etkilenmektedir. Ancak pek çok psikolojik hastalık gibi borderline kişilik bozukluğunun da tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedaviler için hastaların öncelikli olarak bu durumun farkına varmaları ve tedavi için gerekli olan o ilk adımı atmaları gerekir.

Boderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Borderline kişilik bozukluğu belirtileri pek çok farklı şekilde görülebilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerde alkol, kumar ve uyuşturucu gibi kötü bağımlılıklar olabilir. Aynı zamanda ölümle burun buruna gelmekten asla korkmazlar. Belirli zamanlarda akıllarında intihar etmek gibi düşüncelere de yer verebilirler. Bu hastalığa sahip olan kişiler insanlara karşı sürekli olarak farklı tutumlar içerisinde olmaktadır. Bazı anlarda çok iyi davranırken bazı anlarda ise bir anda çok kötü olabilmektedir. Her olaya karşı uyumsuz davranmak, sadakatsiz olmak, sürekli ev iş değiştirmek, ilişkilerde tutarsız olmak ve hemen sinirlenmek gibi belirtiler de bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalığın belirtilerini taşıyan kişilerin bu durumu derhal düzeltmeleri gerekmektedir. Hastalığın ilerleyen zamanları çok daha sıkıntılı boyutlara gidebilmektedir. Bu nedenle de belirtilere sahip olan kişilerin zaman kaybetmeden uzman destek almaları ve bu hastalığın üstesinden gelmeleri gerekmektedir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Sebepleri

Bu hastalık belirli sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir. Borderline kişilik bozukluğu sebepleri hem çevresel hem de genetik faktörler ile meydana gelebilmektedir. Çevresel faktörler genellikle çocukluk döneminde etkili olmaktadır. Ebeveynlerin çocuk ile yeterince ilgilenmemeleri ya da kötü alışkanlıklara sahip olmaları gibi durumlar çocukların ilerleyen dönemlerde bu hastalığa sahip olmalarına neden olabilmektedir. Aynı zamanda kötü arkadaşlıklar, geçmişte yaşanan travmatik olaylar ya da bir yakınını kaybetme gibi durumlarda bu hastalığı tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Genetik faktörler incelendiği zaman bireylerin özellikle de birinci dereceden akrabalarında bu hastalık var ise bu bireylerde de borderline kişilik bozukluğu olma ihtimali bulunmaktadır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Psikolojik bir rahatsızlık olan borderline kişilik bozukluğu tedavisi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bu hastalığın tedavisi için belirli terapiler uygulanmaktadır. Aynı zamanda tedaviler için ilaç kullanımı da bulunmaktadır. Özellikle de depresyona girmek gibi sorunlar için tedaviler ilaçlar ile desteklenmektedir. Tedavilerin erkenden uygulanması hastalığın iyileşme süreci ve süresiyle de doğru orantılı etkilidir. Bu nedenle de hasta olan bireylerin intihar girişiminde bulunma seviyelerine gelmeden önce tedavi görmeleri ciddi sonuçları ortadan kaldırabilmektedir.

Borderline hastalığı için tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesi hastane tedavisidir. Bu tedaviler özellikle de hastalığın ilerleyen süreçleri için tercih edilmektedir. Ancak hastalığın hafifleşmesi durumunda ayakta tedaviye devam edilmektedir. Bir tedavi yöntemi de psikodinamik tedavi yöntemidir. Bu tedavilerde hastalara çocukluk dönemlerinde yaşadıkları travmalara dair terapi uygulanmaktadır. Uygulanan terapi yöntemlerinden birisi de şema terapidir. Şema terapilerinde hastaların olumsuz alışkanlıkları iyileştirilir. Özellikle de bu bağımlılık yaratan kötü alışkanlıklar yerine iyi alışkanlıklar kazandırılır. Diyalektik davranışçı terapilerinde ise hastaların kaygıları kontrol edilmekte ve becerileri geliştirilmektedir.