Borderline Belirtileri ve Tedavisi
Borderline Belirtileri ve Tedavisi
Bireylerin düşünme ve hissetme şekillerini etkileyen borderline hastalığı günlük yaşantıda oldukça olumsuz bir duruma sokmaktadır. Bu hastalıkta bireyler özellikle de ilişkilerinde süreklilik sağlayamamaktadır. Gündelik yaşantılarında iş seçiminden arkadaş seçimine kadar pek çok konuda oldukça olumsuz sonuçlar yaşamaktadırlar. Bu hastalığın en önemli belirtilerinden bir tanesi de bireylerin kimlik karmaşası yaşamaları olmaktadır. Daha çok terk edilme korkusu içerisinde olurlar. Aynı zamanda bağımlılıklar ve çok para harcama gibi alışkanlıkları da bulunmaktadır. Bu hastalığın giderek ilerlemesi durumunda bireylerde ölüm ve intihar düşünceleri de meydana gelebilmektedir. Bu nedenle de borderline hastası olan bireylerin bu hastalığın daha fazla ilerlemesine müsaade etmeden en kısa süre içerisinde profesyonel bir destek almaları gerekmektedir.
Boderline Sebepleri Nelerdir?
Hayatı olumsuz yönde etkileyen psikolojik rahatsızlıklardan bir tanesi olan borderline sebepleri hem çevresel faktörler hem de genetik faktörler nedeniyle meydana gelebilmektedir. Bu hastalıkta genetik faktörler incelendiği zaman genler arasından bir geçiş söz konusudur. Akrabaları arasında borderline hastası olan bireylerin bu hastalığa sahip olmaları mümkündür. Çevresel faktörler incelendiği zaman ise pek çok faktör bu hastalığın sebebi olabilmektedir. Özellikle de duygusal, fiziksel ya da cinsel tacize maruz kalmak bu hastalığın sebepleri arasında yer alır. Aynı zamanda ebeveynler tarafından çocukların ihmal edilmeleri ve çocukluk döneminde korkuya maruz kalmak da bu hastalığa neden olabilmektedir. Özellikle de çocukluk döneminde uygulanan baskılar ve ebeveynler tarafından gösterilen yanlış alışkanlıklar da bireylerin büyüdükleri zaman bu hastalığa sahip olmalarına neden olabilmektedir.
Borderline Belirtileri Nelerdir?
Sürekli olarak kendilerini terk edilecekmiş gibi hissettiren bir hastalık olan borderline belirtileri farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir:
- İnsanlara karşı duyguların sürekli olarak değişik olması,
- Bir anda çok iyiyken bir anda çok kötü davranan birisine dönüşülmesi,
- Aşırı derecede para harcıyor olmak,
- Hemen sinirlenerek küsebilmek, alaycı olabilmek,
- Alkol, içki ve kumar gibi kötü alışkanlıklara sahip olmak,
- Her olayda uyumsuz olmak,
- Meslek seçiminde ciddi sorunlar yaşamak,
- Sadakatsiz olmak,
- Sürekli olarak intihar ya da ölüm gibi düşüncelere kapılmak,
- Stresli olunan dönemlerde paranoya yaşamak,
- Sürekli olarak ilişki ve iş değiştirmek,
- Risk almak…
Boderline Tedavisi Nasıldır?
İnsanların yaşamlarını ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyen borderline tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bu hastalıkta farklı tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinden bir tanesi diyalektik davranışçı terapisi olmaktadır. Bu terapilerde ele alınan konular genellikle duyguları kontrol etmek ile alakalıdır. Bu terapiler ile birlikte bireylerin kaygılarını kontrol edebilmelerini ve birtakım becerilerini iyileştirebilmelerini sağlamak esas amaçtır. Böylelikle de hastalar gündelik yaşamlarındaki pek çok olumsuz durumdan kurtulabilmektedir.
Tedavi için kullanılan yöntemlerden bir tanesi de şema terapileridir. Bu terapiler bireysel ve grup halinde yapılabilmektedir. Özellikle de hayatı olumsuz yönde etkileyen alışkanlıklardan kurtulmak adına gerekli uygulamalar gerçekleştirilir. Sağlıklı alışkanlıklar elde ettirmek adına uygulanan bu yöntemde sağlıklı alışkanlık kazandırmak adına gerekli yöntemler uygulanır.
Psikodinamik terapi yöntemi de boderline tedavi süreci için oldukça etkili yöntemlerden bir tanesidir. Bu terapilerde hastaların ilişki durumlarını kontrol altına almaları sağlanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri de diğer tedavi yöntemleri gibi ilaç tedavisi ile desteklenmektedir. Özellikle de depresyon gibi durumları dengelemek adına ilaç tedavileri de hastalık için uygulanan tedavilerdir. Eğer semptomlar ağır ise hastalar yatarak tedavi de görebilirler. Durumun biraz iyiye gitmesi durumunda ayakta tedaviye devam edilir.