Bipolar Duygulanım Bozukluk
Bipolar Duygulanım Bozukluk Nedir?
Bipolar bozukluk için kısaca duyguları kontrol edememe denebilir. Ruhsal bozukluğun habercisi olan bipolar duygulanım bozukluğu, kişilerde mantık dışı hareketler yapılmasına sebep olabilir. Bu hastalığı yaşayan kişiler zamanında tedavi edilmezse kariyerlerini, arkadaşlarını ve ileriki dönemlerde intihar yoluyla hayatlarını kaybedebilir. Herhangi bir cinsiyete özel bir hastalık değildir ve kadınlarda veya erkeklerde görülebilir. Her yıl hastalığı tedavi edilmeyen hastaların en az %40 kendine zarar verir ve %6’sı intihar neticesinde kendini öldürür. Bu sebepten ötürü bipolar duygulanım bozukluğu ihmal edilmemesi ve acilen profesyonel bir destek ile tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.
Bipolar Duygulanım Bozukluk Kimlerde Görülür
Bipolar bozukluğun nedenleri kesin olarak bilinmese de çevresel ve genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığı kanısı baskındır. Her biri küçük etkileri olan birçok gen bozukluğunun gelişmesi de ortaya çıkmasına katkı sağlayabilir. Öte yandan genetik faktörlerin bipolar bozukluk riskinin %70-%90 oranında etkili olduğu bilinir. Öte yandan çevresel risk faktörleri arasında çocuk yaşta istismar, uzun süreli stres gibi durumlar da mevcuttur. Kişide depresif ataklar görülsün veya görülmesin, en az bir manik atak söz konusuysa, bu bipolar bozukluk olarak sınıflandırılır.
Bazı bipolar bozukluk belirtileri, tanı koyan uzmanlar için zorlayıcı unsurlara sahip olabilir. Ancak genel olarak birçok insanda anksiyete bozukluğu, madde kullanımı, düzensiz beslenme gibi bir zihinsel bozukluk veya durum olabilir.
Bipolar Duygulanım Bozukluk Kimlerde Görülür:
Genetik Sebepler: Birçok araştırmacı, ortak genetik varyantların hastalığı gösterme riski taşıdığını varsaymaktadır. Araştırma topluluğu, yaygın tek nükleotid polimorfizmleri (SNP’ler) ve bipolar bozukluk arasındaki genom çapında ilk önemli ilişkileri kutladı. Şu anda, bu bulguları klinik uygulamaya, genetik danışma ve tahmine dayalı testlere dönüştürme çabaları sürmektedir. Bununla birlikte, bazı uzmanlar ihtiyatlı davranmaktadır. Bazı araştırmalarda ailesinde, kardeşlerinde veya babalarında bipolar bozukluk görülen kişilerde aynı rahatsızlığın görülme oranının daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Tetikleyici İlaçlar: Kanıtlanmamış ancak baskın kanılara göre bazı ilaçlar yan etki olarak, insanların kişiliklerini değiştirecek zihinsel problemler oluşturmasıyla bipolar bozukluklarda tetikleyici olabilmekte.
Beyin Yapısı ve İşleyişi: Bazı çalışmalar, bipolar bozukluğu olan kişilerin beyinlerinin bipolar bozukluğu veya başka bir zihinsel bozukluğu olmayan insanların beyinlerinden farklı olabileceğini göstermektedir. Bu farklılıklar hakkında daha fazla bilgi edinmek, bilim insanlarının bipolar bozukluğu anlamalarına ve hangi tedavilerin en iyi işe yarayacağını belirlemelerine yardımcı olabilir. Şu anda, sağlık hizmeti sağlayıcıları tanı ve tedavi planını beyin görüntüleme veya diğer tanı testleri yerine bir kişinin semptomlarına ve geçmişine dayandırmaktadır.
Uyuşturucu ve Alkol: Beyni etkileyen uyarıcı ve uyuşturucu maddelerin uzun süre kullanımını beyine ciddi hasarlar verebilmekte ve zamanla bu hastalığın tetikleyicisi olabilmekte.
Travma veya İstisna: Çocukluğunda psikolojilerini etkileyen bir travmaya maruz kalan, kötü aile ortamında yetişmiş, dayak yemiş veya tacize uğramış çocukların bilinç altında ileriye dönük bipolar bozuklukların görülmesi çok yaygındır.
Hamilelik ve Sonrası: Hamile kadınlarda fiziksel değişikliklerle beraber birçok duygu problemleri de gözlemlenir. Vücudun değişen kimyasıyla beraber çevresinde yeterince destek alamayan ve duygusal yönden zayıf olan kadınlarda psikoz dönemlerinin ortaya çıkması mümkündür.