Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?
Dünyaya yeni gelen bir bebeğin sağlığı için en önemli etkenlerden bir tanesi de bebeklerde uyku düzeni olmaktadır. Bu kapsamda ebeveynlerin kesinlikle bilinçli davranmaları gerekir. Bebeğin sağlıklı bir biçimde büyümesini sağlamak adına uyku sürelerinin ve zamanlamalarının iyi bir şekilde ayarlanması gerekir. Uyku düzeninin sağlanması durumunda bebekler çok daha huzurlu, mutlu ve sağlıklı olabilmektedir.
Bebeklerin uyku düzenini sağlamak adına yeteri kadar bilgili ve bilinçli davranmak gerekir. Dünyaya yeni gelen bir bebek için özellikle de belirli bir aydan sonra gece uykusuna özen gösterilir. Gece uykusunun yeri bebeklerde büyüme ve gelişme açısından büyük bir önem taşır.
Bebeklerin Uyku Süreleri Nasıl Olmalıdır?
Aileye katılan bir bebek için altını değiştirmek, beslemek ve korumak kadar önemli bir şey daha varsa o da bebeklerin uyku süreleri ayarlanmasıdır. dünyaya yeni gelen bebekler gün içerisinde ortalama olarak 11-18 saat uyumaktadır. 2-3 ayın sonunda ise aralıksız uyku süreleri ve aktif uyku sürelerinde azalma meydana gelmektedir. 3 ayına giren bebekler genel olarak geceleri %71 oranında uyumaktadır. İlerleyen süreçlerde ise bebeklerde gece uykusunun süresi artarken gündüz uykularının da süresi azalmaktadır.
Bebeklerde Gece Uykusu Önemi Nedir?
Sağlıklı ve kaliteli bir gece uykusu bebeklerin gelişimleri açısından oldukça büyük bir etki taşır. Bebeklerde gece uykusu önemi tartışmaya dahi kapalı bir konudur. Özellikle de 0-3 aylık dönemlerinde bebekler çok hızlı büyümekte ve gelişmektedirler. Daha sonrasında büyüme ve gelişme hızı eskiye nazaran azalır. En çok da beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşıyan bir etkendir. Bunun nedeni ise beyin gelişiminin % 80’ni bu dönemde tamamlanması ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşması olmaktadır. Aynı zamanda bu dönemdeki hataların ve ihmallerin telafisi mümkün olmaz. Bebeklerde 0-3 yaş döneminde çocuk ihmal edildiyse bu durum ilerleyen süreçlerde de etkisini göstermeye devam eder.
Bebeklerde Gece Uykusu
Sağlıklı bir gelişim adına bebeklerde gece uykusu en az beslenme kadar önemli bir etken olmaktadır. Bunun nedeni bebeklerin gerçekten de uyuyarak büyümeleridir. Uyumaları esnasında özellikle karanlıkta melatonin hormonu salgıladıkları için gece uykusunun önemi son derecede ciddidir. Bebeklerin uyumaları esnasında çalışmayan kasları da çalışarak enerji depoları yenilenmektedir. Onlar uyanıkken oyunda öğrendiği bilgileri uyku sırasında organize ederek beynine kaydettikleri için yalnızca bedensel değil fiziksel açıdan da ciddi önem taşır. Bu sayede beyinde nöronlar arası bağlar oluşarak sağlamlaşır. Uyuma zamanı ve kalitesi bütün bu gelişmelerin olabilmesi için çok önem taşır. Gece uykusunu kaliteli bir şekilde alan bebekler, hem bedensel hem de fiziksel açıdan çok daha iyi gelişmektedir.
Bebeklerde zihinsel gelişim daha hızlı ilerlemesi konusunda oyun ile gece uykusu arasında sağlam bir ilişki bulunmaktadır. Bebek gelişimi için bebekler ile uyanık oldukları süre boyunca uyarıcı bir biçimde oyun oynaması gerekir. Bebekler geceleri uykuda iken gün içerisinde gördüklerini beyinlerinde tekrar ederler. Bu durum da bebeklerde gece uykusu ile birlikte zihinlerinin çok daha sağlıklı ve hızlı bir biçimde gelişmesine katkı sağlar. Eğer bebeklerin gece saatlerinde uykuları sık bir şekilde kesilmiş ise gün içerisinde yeteri kadar mutlu ve enerjik olamazlar. Bu durum da oyunlara katılımı isteksizleştirir ve azaltır. Gün içerisinde huysuz olan bebekler aktivitelere çok daha eğilim göstermemektedirler. Bu durum da yine gece uykusunun bebeklerde fiziksel gelişim kadar zihinsel gelişime de doğrudan bir etki sağlamasına neden olur.