Bağımlı Kişilik Bozukluğu
Bağımlı Kişilik Bozukluğu
Baskıcı, herhangi bir yanlış kararda anında cezalandırma mekanizmasının devreye sokulduğu sistemlerde büyüyen çocuklarda BKB olma olasılığı son derece yüksektir. Bağımlı kişilik bozukluğu sadece kişiyi değil, çevresindeki insanların yaşamlarını ve BKB’si olan kişiyle ilgili her kararı almak zorunda kalmalarından ötürü doğrudan etkileyebilmektedir.
Sorumluluk alamayan, her türlü ufak veya önemli kararlarını dahi başkalarının almasını isteyen, yapışık karakteristik özellikleri bulunur. Tek başlarına kalmaları, hayatlarıyla ilgili önemli veya son derece önemsiz bir adım atmaları gerektiğinde dahi, yanlarında onları destekleyecek birini ararlar. Tepki göstermez, pasif kalır ve bir fikir belirtilecekse hiçbir zaman için bu fikri belirten ilk kişi olmak istemezler.
Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Bağımlı kişilik bozukluğu bulunan kişilerde ilk olarak çocukluk döneminde hem aile hem de sosyal çevredeki diğer otoriter kişilerin tavırları önemli hale geliyor. Bu süreci eğer aşırı baskıcı, cezalandırıcı ve sert tavırlı kişilerin yanında geçirdiyseniz, alacağınız kararlarda kendi fikirlerinizi önemseme ihtimaliniz azalacaktır.
Yanınıza bir yancı, sizinle birlikte aynı şeyi yapabilecek veya size bir konuda öneride bulunabilecek, yol gösterebilecek kişiler alarak hareket etmeye başlar duruma geleceksiniz. Bu süreci hem BKB durumu olan kişi görebilir hem de çevresindeki insanlar, bağımlı kişiliğe sahip olan insanın tavırlarından bir süre sonra yılar hale geleceği için fark edebilir. Ergenlik döneminin sona ermesiyle birlikte, birey olgusu kazanılamamış ve en ufak detaylar dahi farklı insanlara sorulmaya devam edilir hale gelmişse, psikoterapi desteği alınabilir. Ergenlik sona ermeden önce tedavi alınmak isteniyorsa, en az 1 yıldır bu belirtilerin sürmüş olması gereklidir.
Bağımlı Kişilik Bozukluğu Özellikleri
Terk edilme korkusu, terk edildikten ve sadece sevgili veya eş için değil, arkadaşlarıyla yaşadıkları problemlerde de yalnız kalmaktan aşırı korkan bir yapı içindedirler. Bağımlı kişilik bozukluğu olan bireylerin kendilerine saygıları olmadığı için özellikle her konuyla ilgili karamsarlıkları sürekli hale gelmiştir. Herhangi bir ufak eleştiride dahi son derece büyük sorun yaşar bir tavır takınarak yaşamlarını sürdürmeye odaklanmışlardır.
Düşünceleri olmadığı için değil, eleştirilmek veya başarısız olmakla ilgili tedirginlikleri, karakterlerine işlemiş olduğundan dolayı pasif kalmaya yönelirler. Şiddet gören, çeşitli tehditler veya baskılar nedeniyle boyun eğmek zorunda kalan kişiler, bir süre sonra BKB problemi yaşar hale gelerek, her konuyu danışma zorunluluğu hissedebilirler.
Eleştiriye gelemez, kendi ve çevresindekilere güvensiz tavırlarından ötürü, yalnız oldukları durumlarda da dünyayla iletişimi keserler. Bu hastalığa sahip olan kişilerin tedavisiyle ilgili girişimler için psikoterapi yönteminden yararlanılır. Tedavisi olan, ölümcül olmayan, kişiyi ağır depresyona itme riski düşük olan hastalıklardan bir tanesidir. Bağımsızlıklarını kazanmalarını sağlayabilmek, kendi başlarına hareket etmelerinin önünü açabilmek, başkalarının fikrine, kendi fikrinden daha fazla önem verme durumunu dengeleyebilmek gereklidir.