Anksiyete ve Bipolar Farkı Nedir?
Anksiyete bir psikolojik hastalıktır. Anksiyete, kaygı ve tehdit altında hissetme hastalığıdır. Bu hastalık duyguları ve düşünceleri etkilemektedir. Anksiyete hastalığına sahip olan kişiler genel olarak gelecek hakkında korku duymakta ve şüphe etmektedir. Kaygılanmak doğal bir durumdur fakat fazla kaygılanmak psikolojik hastalıktır. Anksiyete hastalığının bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler; panik olmak ve huzursuz hissetmek, hiçbir şekil de sakinleşememek, Uyku düzeninin bozulması, ellerin, ayakların ve vücudun karıncalanma hissi, Nefes darlığı çekme, ağız da kuruluk hissi, kalp çarpıntısı olması, baş dönmesi ve mide bulantısıdır.
Anksiyete hastalığı çok ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık için mutlaka doktora başvurulmalı ve tedavi olunmalıdır. Bipolar hastalığı ise sık bir şekilde duygu durumu değişikliği yaşanmakta olan bir psikolojik hastalıktır. Bipolar bozukluğa manik depresif adı da verilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler çevrelerin de bulunmakta olan insanlarla sürekli olarak sorun yaşamaktadırlar. Çünkü sürekli olan değişen durumları ilişkilerine zarar vermektedir. Bipolar hastalığın da atak dönemleri de bulunmaktadır. Bu atak dönemin de kişiler bazı zorluklar çekmektedirler. Bu zorluluklardan bazıları; uyku düzeni problemi, değişkenlik gösteren duygu durumu, sürekli para harcama isteği, gerçek olmayan şeylere inanma, doğru bulunmayan davranışlara yönelme, alkol ve madde kullanımı arttırma problemleridir. Anksiyete ve bipolar birbirine benzer hastalıklardır. Bu iki hastalığın bazı farklılıkları bulunmaktadır. Peki anksiyete ve bipolar arasındaki fark nedir? Bipolar ve anksiyete arasındaki bazı farklar şunlardır:
- Anksiyete olan kişiler atak dönemlerin de karamsar olmaktadırlar. Ama bipolar kişiler sürekli olarak karamsar ve negatif olmaktadır.
- Anksiyete de kaygı ve tehdit altında hissedilmektedir ama bipolar da duygu değişikliği yaşanmaktadır.
- Bipolar kalıtsal bir hastalık olduğu düşünülmektedir ama anksiyetenin travmalar sonucun da ortaya çıktığı bilinmektedir.
Anksiyete Bipolara Dönüşür Mü?
Anksiyete gelecekten şüphe duyma, kaygılanma rahatsızlığıdır. Anksiyete rahatsızlığı olan kişiler sürekli tehdit ve baskı altın da olduklarını hissetmektedirler. Anksiyete kişinin duygu ve düşüncelerini sürekli olarak etkilemektedir. Her şeyden şüphe duyulmakta ve kaygılanılmaktadır. Anksiyete atağın da olan kişilerin sakinleşmeleri çok zor bir durumdur. Aynı zaman da bipolar bozukluk da psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalık sürekli olarak duygu değişimi yaşanma hastalığıdır. Bu hastalığa sahip kişiler çevrelerindeki kişilerle ile pek anlaşamamaktadır. Bipolar bozukluk yaşayan kişiler genel olarak yalnızlığı tercih etmektedirler. Anksiyete ve bipolar rahatsızlık birbirine benzemekte olan hastalıklardır. Bu yüzden birçok kişi anksiyete bipolara dönüşür mü sorusunu sormaktadır. Anksiyete mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalığın ileri seviyesi bipolar bozukluk rahatsızlık olarak bilinmektedir. Yani anksiyete hastalığı tedavi edilmez ise bipolar bozukluğa dönüşebilmektedir.
Bipolar Hasta Hikayeleri
Bipolar rahatsızlığına sahip olan kişilerin hikayesi bulunmaktadır. Bipolar hasta hikayeleri şunlardır:
-Bir kişi balıkların bile ona nefretle baktığını düşünmektedir. Bu yüzden de balıklara yemek vermemektedir. En sevdiği kişiyi hayatından çıkarabilmek için kendisinden soğutmuş ama saatler sonra yaptığı şeyin pişmanlığını duymuştur. Kendisine iyi geceler demeye gelen annesine sebepsiz bir yere bağırmıştır. Ama bu yaptıklarını bilinçli bir şekil de yapmadığını da anlatmaktadır. Sürekli uyumak istediğini, hiç kimseyle muhatap olmak istemediğini de söylemiştir. Ama bu durumda da tek başına ilgisiz kalınca ilgisizlikten kendinden nefret ettiğini de açıklamıştır.
Bipolar Bozukluğu Olanlar Evlenebilir Mi?
Birçok kişi bipolar bozukluğu olanlar evlenebilir mi sorusunun cevabını merak etmektedir. Bipolar bozukluğu olan kişiler tabii ki de evlenebilmektedir ama pek sağlıklı ilişkileri olmamaktadır. Çünkü bu rahatsızlığa sahip kişiler anlık değişen duyguları ile partnerlerini kendilerinden soğutabilmektedirler.