Anksiyete Rahatsızlığı ve Panik Atak
Anksiyete Rahatsızlığı ve Panik Atak
Anksiyete Rahatsızlığı ve Panik Atak günümüzde oldukça artmaya başlamıştır. Anksiyete ile panik atak rahatsızlıkları arasında birçok fark bulunmaktadır ama bu iki hastalık birbirlerine de benzemektedir. Anksiyete, kaygı bozukluğu olarak da bilinen bu rahatsızlıkta sürekli devam eden tedirginlik vardır ve devamlı olarak kendini hissettirir. Panik atak ise kişinin kendini tehlikede hissetmesidir ve bayılacağını düşünebilir.
Panik atak ile Anksiyete Rahatsızlığı arasında nasıl bir bağ olduğu merak edilmektedir. Ama ilk önce bu rahatsızlıkları kendi içlerinde inceleyelim.
Anksiyete Rahatsızlığı: Diğer adı ile kaygı bozukluğu olarak bilinen Anksiyete hastalığı kişinin kendini sürekli tedirgin hissetmesidir. Bu hastalık son birkaç yıl içinde birçok insanın canını sıkan bir rahatsızlık haline gelmeyi başarmıştır. Panik atak rahatsızlığı kadar ciddi bir etkisi olmasa da insanın hayat kalitesini kolaca zedeleyebilen bir rahatsızlıktır. Anksiyete Atakları genellikle gece uyumak için yattığınız yatakta uykuya dalmak yerine derin düşüncelere dalarak başlamaktadır. Bu düşünceler genel olarak, unutma ihtimaliniz olan faturaları, gün içerisinde iş yerinde yaşadığınız sorunları ya da çocuğunuzun geleceğini ve sağlığını hakkında endişeye girmek olabilir.
Panik atak: Günümüzde birçok insan da bulunan bu rahatsızlığın herhangi bir hayati durumu söz konusu değildir. Fakat panik atak kişide endişe ve korku hissettiren bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Panik atak geçiren kişiler atak sırasında atağın şiddetine fazla maruz kaldıkları için kalp krizi geçiriyormuş ya da felç kalıyormuş hissine kapılabilir. Fakat böyle bir şey olması söz konu bile değildir. Çünkü atak sırasında kalp atışı ve kalp nabız atışı sadece hızlanmaktadır.
Anksiyete Ve Panik Atak Arasındaki Fark
Anksiyete rahatsızlığı ve panik atak rahatsızlığı birbirinden farklı olan ama belirtilerini birbirinden ayırmak kolay olmayan iki rahatsızlık olarak bilinir.
Panik atak rahatsızlığı, vücutta bulunan sinir sisteminin kendisini tehlikede hissetmesidir ve kişinin saldırıya uğradığını düşünmesidir. Bu kişiler atak sırasında bayılacaklarını düşünen bu kişiler bazen de ölebileceklerini bile düşünürler. Fakat atak sırasında sadece nefes alışverişindeki değişim ve kalp atışının atmasından başka sorun bulunmaz. Ataklar sadece birkaç saat ya da birkaç dakika sürebilir.
Anksiyete rahatsızlığı ise sürekli var olan bir durumdur. Kişi genel olarak tedirgin olur ya da belli bir olay karşısında tuhaf hissedebilir. Bu rahatsızlığın atakları ise çok kısa sürelidir.
Anksiyete Rahatsızlığı Panik Atağa Çevrilir mi?
Panik atak rahatsızlığı genelde aniden ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu atağı yaşayan kişiler, ataklar sırasında başlarına bir şey geleceğine, bu olaydan zarar göreceklerine inanırlar. Aslına bakılırsa atak yaşayıp sonrasında kalıcı bir hasara sahip hiçbir hastaya rastlanmamıştır. Panik atak rahatsızlığı neden ile kimse bayılmaz ya da ölmez.
Panik rahatsızlığı, anksiyetenin bir türü olarak bilinmektedir. Fakat herkesin panik atak yaşama ihtimali vardır. Panik atağın çocukluk döneminden geldiğine inanılır. Genel olarak endişeli, tedirgin kişilerin panik atağı yaşayan gruba girdiklerini görüyoruz. Kişiden kişiye farklılık göstererek Anksiyete Rahatsızlığı Panik Atağa çevrile de bilir. Kişiler arasında farklılık gösteren bu rahatsızlık herkeste farklı bir belirti ile başlayabilir. Bu belirtiler ise şöyle sıralanmaktadır;
Nefesin tıkanıyor gibi olması
Göğüs ağrısı
Çarpıntı
Halsizlik
Elin ayağın titremesi
Ateş basması ya da ürperme
Terleme
Elin ayağın uyuşması
Baş dönmesi
Baygınlık hissi