Anksiyete Rahatsızlığı Nedir?

Anksiyete rahatsızlığı nedir? psikolojik rahatsızlık olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Günümüzde toplumun %18’ini etkilemektedir. Bu hastalık kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazılarında etkisi azken bazılarında etkisi her geçen gün artmaktadır ve hastalık seviyesine gelmektedir. Hayat kalitesini düşüren ve yorucu olan bu bozukluğun birçok tedavisi bulunmaktadır.

Psikolojide anksiyete olarak bilinen kaygı rahatsızlığı, olacak olan olaylar için vücudun meydan okuması gerektiğini belirten bir sinyal olarak bilinmektedir. Anksiyete rahatsızlığı hissedilmeye başlandığında kalp atışında bir artış ve nefes alış verişinde garip değişim oluşmaktadır. Bu durum nedeni ile vücut olacak olaylar için kendini önceden hazırlamış olur. Kişi bu hastalık yüzünden sürekli olarak tetikte beklemektedir. Bu sayede, gün içerisinde olacak olan olaylar için yani trafikte olacak bir sorun ya da daha başka bir durum nedeni ile tetikte olması işe yarar bir unsur olacaktır. Aslına bakarsak kaygılanmak gün içerisinde yaşanılacak sorunlarla baş edebilmek ve hızlı kararlar verebilmek için gereklidir. Anksiyete bozukluğu ise kaygı duygusun herhangi bir tehlike barındırmazken birden kendini belli etmesi ve uzun süre devam etmesi mümkünse tedavi edilmesi şart haline gelmiştir.

Anksiyetesi olan kişiler bu durumdan fazlasıyla rahatsızlık duymaktadır. Çünkü günlük yaşamlarını zorlaştırmaktadır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişi günlük yaşamında diğer insanlarla olan ilişkilerini önemli derecede olumsuz etkilemektedir. Kaygı rahatsızlığı olan bu kişiler çoğu zaman endişe içerisinde yaşamaktadır. Eğer bu endişeyi kendileri kontrol altına alamazlarsa ve rahatsızlığın seviyesi artışa geçerse tedavi altına alınması şart haline gelmiştir.

Anksiyete Rahatsızlığının Sebepleri

Anksiyete bozukluğunun tam olarak nedeni hala bilinmemektedir. Çünkü bazı kişilerde hiçbir sebep yokken oluşurken bazılarında ise stresli ve travmatik bir olay sonrasında olduğu görülmektedir. Günümüzde çok yaygın olan bu Anksiyete Rahatsızlığı beyinde doğal olarak var olan bazı kimyasallarda oluşan dengesizlik sebebiyle görülmektedir. Bu beyinde oluşan kimyasallar, nörotransmiter olarak bilinen serotonin ve neropinefrindir. Kişide oluşan bu kaygı bozukluğu sadece beyinde bulunan kimyasallarındaki dengesizlik yüzünden değil vücudun biyolojik sürecinden ve oluşan bazı genetik faktörlerden de oluştuğu görülmektedir. Çevresel ve genetik olayların yanı sıra kişilerin kaygı sorunları ruhsal durumu ve mizacı da anksiyete rahatsızlığı ile oldukça ilgilidir.

Anksiyete Rahatsızlığının Bazı Belirtileri

Her hastalığın illaki bir den fazla belirtisi bulunmaktadır. Anksiyete Rahatsızlığı hakkında da bazı belirtiler bulunmaktadır. İşte Anksiyete bozukluğunun belirtileri

Çevreden kopmak, kaçmak istemek

Kas ağrısı çekmek

Hızlı nefes alıp vermek

Çabuk gerilmek

Özgüvensiz ve değersiz olduğunu düşünmek

Başkaları ile konuşmanın zor olduğuna inanmak

Toplum içinde konuşmaktan ve yemek yemekten çekinmek

Gergin, kaygılı, sıkıntılı ve tanımlanamayacak şekilde tuhaf hissetmek

İnsanların sözleri ile zihnini meşgul etmek

Titremeye, sallanmaya başlamak

Umutsuz hissetmek

Çabuk yorulmak

Devamlı ağlamak istemek

Uykusuzluk çekmek

Hatırlamakta zorlanmak

Üzüntülü durumlara yoğunlaşmak

Konsantre olamamak