Hayatı ciddi anlamda olumsuz etkileyen psikolojik rahatsızlıklardan bir tanesi de anksiyete rahatsızlığıdır. Sürekli olarak kaygı ve endişe duyguları içerisinde tetikte yaşamak insan yaşamını ciddi anlamda olumsuz yönde etkilemektedir. Yoğun kaygı hissine neden olan anksiyete rahatsızlığı bireylerin iş, aile, okul ve aşk hayatı gibi hayatlarının her alanında son derecede olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Bu hastalığa sahip olan bireyler hayatlarında sürekli olarak başlarına kötü olayların geleceğini hissederler.

Anksiyete etkileri arasında kaygı hissi ve uykusuzluk durumu bulunmaktadır. Bu hastalığa sahip olan kişiler sürekli olarak tetikte yaşadıkları için gece uykusunu da rahat bir şekilde alamazlar. Bu nedenle de gün içerisinde daha fazla stresli, kaygılı ve endişeli olmaktadırlar. Anksiyete hastalığında sürekli olarak stres ve kaygı hissedilmesi aynı zamanda iştahsızlık sorununu da beraberinde getirebilmektedir. Stresli ve sürekli olarak kaygılı olan insanlarda genel olarak yeme problemleri de meydana gelmektedir. Stresli bir halde iken bazı kişiler yemek yeseler bile yedikten sonra yediklerini geri çıkarma eğiliminde olabilirler. Bu durumun tam tersi de meydana gelebilmektedir. Yoğun stres bazı kişilerde de iştahsızlık yerine sık yeme alışkanlığına neden olabilmektedir. Kaygılı kişiler streslerini biraz olsun azaltmak adına sürekli olarak yemek yeme isteğinde olabilirler. Bu durum da hızlı kilo almaya sebep olabilmektedir. Anksiyete rahatsızlığı yaşayan bireylerin zaman içerisinde bağışıklıkları da azalmaktadır. İştahta azalma ya da artma durumları ve kaygılı haller bağışıklığa da doğrudan etki etmektedir. Bu durum da farklı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir.

Anksiyete Nedenleri Nelerdir?

Hayatı ciddi anlamda olumsuz etkileyen anksiyete nedenleri farklı faktörler nedeniyle meydana gelebilmektedir. Bu hastalık bazı durumlarda genetik sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle de akrabaları içerisinde anksiyete hastalığı olan kişilerin de bu hastalığa genetik nedenler ile yakalanmaları mümkün bir durumdur. Bu hastalık aynı zamanda beyinde yer alan korku ve duyguların da kontrol edildiği bölümlerin hatalı bağlantıları nedeni ile olabilir. Bu durum da yine bireylerde kaygı durumuna yol açabilmektedir. Çevresel faktörler incelendiği zaman bu hastalığın meydana gelme nedeni ise genellikle yaşanan travmatik olaylardır. Yaşanan olayların etkisinden çıkamama durumu da bu hastalığa yol açabilmektedir. Yine kullanılan bazı ilaçlar da yan etki olarak kaygı bozukluğuna yol açabilmektedir. Böyle bir durumda gerekli tetkiklerin yapılması gerekir.

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete hastalığı belirli etkiler ile kendini göstermektedir. Genel anlamda anksiyete belirtileri incelendiği zaman bu belirtilerin en başında bireylerin kendilerini gergin ve huzur hissetmeleridir. Sürekli olarak panik halinde hissetmek, bu anlarda nefes darlığı, ağız kuruluğu hissetmek ve aşırı terleme gibi belirtiler de hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda bu hastalığın belirtileri arasında hazımsızlık sıkıntıları, uyku problemleri, ellerde titreme, odaklanma sorunu ve çarpıntı gibi durumlar da yer almaktadır.

Anksiyete Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pek çok psikolojik rahatsızlık gibi anksiyete tedavisi de mümkün bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi psikoterapi tedavisidir. Bu tedavi genellikle ilaçlar ile desteklenmektedir. Başka bir tedavi yöntemi de bilişsel davranışçı terapisidir. Bu terapilerde ise özellikle de bireylerde panik yaratan düşünce ve davranışları olumlu yöne çekmek adına ilerlenmektedir. Özellikle de korku ve kaygı durumlarını meydana getiren olumsuz yönler üzerine giderek bu sorunların çözülmesi amaçlanmaktadır. Bu hastalık genellikle ilaç tedavisi ile desteklenmektedir. Doktor tavsiyesinde kullanılan ilaçlar ile birlikte hastalık ciddi anlamda iyileştirilmektedir. Böylelikle de bireyler normal yaşantılarına dönebilmektedir.