Akıl Hastalığının Çeşitleri

Akıl hastalığının çeşitleri hastalığın kişide meydana getirdiği etkilere göre farklılık gösterir. Akıl hastalığının çeşitlerinden bahsetmeden önce akıl hastalığının ne olduğunu bilmekte yarar vardır. Akıl hastalığı, bireyin hislerini, buna bağlı olarak gelişen davranışlarını ve çevresiyle olan ilişkisini etkileyen bir rahatsızlık türüdür. Birçok farklı çeşitte akıl hastalığına rastlanır. Bu hastalıklardan bazıları dönemseldir. Bazı akıl hastalıkları ise daha kalıcı etkiler bırakır. En sık rastlanılan akıl hastalıkları depresif hastalıklardır. Depresyon çok yaygın görülen bir akıl hastalığıdır. Depresyon gibi depresif rahatsızlıklar birçok çeşitte ve şiddette görülebilir. Şiddetine göre kişinin olağan yaşamını etkileyebilir. Bu gibi hastalıkların yanında psikoz akıl hastalıkları olarak tanımlanan çok daha ciddi hastalıklara da rastlanılabilir. Hem hislerini hem de insanlar ile olan ilişkilerini önemli ölçüde zedeler.

Akıl Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Akıl hastalığı çeşitleri nelerdir sorusu psikiyatri alanında yapılan çalışmalar ile yanıtlanmaktadır. Akıl hastalıkları; duygu durum bozuklukları, kaygı bozuklukları, psikotik bozukluklar gibi farklı sınıflara ayrılır. Duygu durum bozukluklarından biri olan depresyonda uzun süreli üzüntü, yoğun endişe, tükenmişlik ve yorgunluk gibi belirtiler görülür. Tedavi edilmediği takdirde kişinin beslenme, uyku ve cinsellik gibi ihtiyaçlarını dahi karşılayamamasına neden olur. Duygu durum bozukluklarından bir diğeri olan bipolar bozuklukta ise kişide hem çok mutlu hem de çok depresif ruh hali görülmektedir. Mutlu olduğu dönemde de depresif olduğu dönemde de iki duyguyu da yoğun yaşar. Aşırı mutlu olma durumunda manik dönemdedir. Kişi manik döneminde oldukça çoşkulu ve mutludur. Diğer uç olan mutsuzluk ise depresif dönem olarak adlandırılır. Manik dönemin aksine depresif dönemde oldukça düşük enerjili ve mutsuzdur.

En Sık Görülen Akıl Hastalığı Çeşitleri

En sık görülen akıl hastalığı çeşitleri narsisist kişilik bozukluğu, anksiyete, bipolar bozukluk, depresyon, sosyopati, tükenmişlik sendromu ve obsesif kompülsif bozukluk gibi rahatsızlıklardır. Narsisist kişilik bozukluğu olan kişiler diğer insanları nesne olarak görürler. Diğer insanlardan daha önemli olduklarını düşünürler. Beğenilmek ve ilgi görmek onlar için çok önemlidir. Anksiyete sahibi kişiler gelecek kaygısı ve sosyal açıdan yetersizlik hissi yaşarlar. Kalp çarpıntısı ve baş dönmesi gibi fiziksel belirtileri olan nöbetler geçirebilirler. Bipolar bozuklukta kişiler farklı duygu durumları yaşarlar. Manik dönemde mutlu ve enerjik olan bu kişiler depresif dönemde mutsuz ve düşük enerjilidir. Obsesif kompülsif bozukluk yaşayan insanlar takıntı problemi yaşarlar. Herhangi bir konuda takıntılı olabilirler. Bu takıntılı davranışları rahatlamak için sürekli tekrar ederler.