Agorafobi kişinin her gün yaptığı bir iş için endişe duyması anlamına gelebilmektedir. Bu işler her gün gerçekleştirilen basit davranışlar olarak ele alınabilir. Mesela bir dost ile görüşmek, restorana gitmek ya da otobüse binmek gibi davranışlar oldukça normaldir. İnsanlar her gün bu tarz aktiviteleri yapar ve herhangi bir duygu hissetmezler. Ancak agorafobiye sahip olan kişiler bu aktiviteleri yaparken kendilerini endişeli hissederler. Bu nedenle agorafobi sahibi kişiler sokakta tek olmak istemezler. Dışarıda kalabalık yerlerden kaçınır ve kapalı alanlarda görüşmeyi geri çevirirler. Bu aktivitelerin hepsi bu kişiler için endişe vericidir ve kişiler bunları yapmayı reddederler.

Bu durumun sebebi genel olarak kişinin en kötüyü düşünmesi ve başına bir iş gelebileceği olasılığını aklından çıkarmamasıdır. Kişiler dışarıda güvende olamayacakları yerlerde bulunmak istemezler. Kendilerini güvende hissetmediklerinde yanlarında kendilerini kimsenin koruyamayacağını düşünürler. Agorafobi belirtileri gösteren bir kişi yanında her an birisinin olmasına ihtiyaç duyar. Tek başına dışarıda olmak istemez ve her zaman birisi ile dışarıda bulunmak ister. Bu korkunun ileri safhalarında ise kişi evden çıkamaz ve kendisini eve bağlı tutar. İleri safhada bulunan bir kişiyi evinden çıkarmak oldukça zor bir iştir. Kişiler kendilerini en güvende hissedebilecekleri yer olan evin dışına çıkma fikrini kabullenmezler.

Agorafobi genellikle kişinin başka bir endişesi ile birlikte görülen bir durumdur. Kişinin sahip olduğu herhangi bir anksiyete agorafobiyi tetikler ve kişi bu rahatsızlığı tek başına yaşamaz. Çoğunlukla panik atak krizi meydana getiren bu durumda kişiler dışarıda olmak istemezler. Her an panik atak geçirebileceklerini düşünür ve evlerinde güvende olmayı tercih ederler. Bu korkuyu yaşayan kişinin hayatı oldukça önemli derecede etkilenir. Kişi kendisine güvenli bir alan seçer ve bu alanın dışına çıkmayı reddedecektir. Agorafobi sahibi kişiler kendilerine alışveriş yapamaz ve dışarıdan birisinin yardımı olmadan işlerini halledemezler. Bu nedenle çalışamazlar ve hayatlarındaki en önemli durumlardan birisi eksik hale gelir.

Agorafobinin Meydana Gelme Sebebi Nedir?

Agorafobinin meydana gelmesinde hem kişinin genetik olarak hem de yaşadığı alandan etkilendiği söylenebilir. Kişinin küçük yaşta aile bireylerinden birisini kaybetmesi ya da kendisini tehdit eden davranışlara maruz kalması gibi durumlar bunu tetikleyebilir. Agorafobi ağır strese maruz kalmış olan kişilerde ileriki yıllarda meydana gelebilen bir durumdur. Ayrıca kişinin ailesinin kısıtlayan bir aile olması ve her zaman onun güvenliği için çocuğu evde tutması da ilerleyen zamanlarda agorafobi oluşumunu tetikleyebilir. Sevgisiz bir alanda büyümek de çocuğun bu korkuya sahip olmasına neden olabilir.

Agorafobi Tedavisi

Agorafobi tedavisi esnasında kişinin sosyal bir yaşam sürebilmesi amaçlanır. Bu tedavideki asıl amaç kişinin dışarı çıkabilmesi ve günlük yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmesidir. Tedavinin başarılı olma olasılığı hastalığın derecesine bağlı olarak değişmektedir. Eğer kişi henüz başlarda ise tedavi daha hızlı bir şekilde sonuç alınabilir. Maruz bırakma yöntemi ile birlikte bu hastalığın tedavisi için seanslara başlanır. Kişi ile birlik nefes teknikleri uygulanır ve panik anında durumla nasıl başa çıkılabileceğine çalışılır. Terapiler sonucunda kişinin endişesine bir çözüm oluşturulur. Kişinin endişe seviyesi azaltılmaya çalışır ve panik anında kişinin daha rahat başa çıkabilmesi amaçlanır.

Ayrıca meditasyon teknikleri ile kişi rahatlatılabilir ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleri uygulanır. Ortalama 2 ile 3 ay sonucunda kişinin tedavisinin tamamlanması hedeflenir. Eğer kişi evden çıkamıyor ise psikolog eve gelerek bir tedavi başlatır. Hasta ile birebir bir şekilde tedavi şarttır.