Bipolar Bozukluk (İkiuçlu Bozukluk, Manik Depresif Hastalık)
Bipolar Bozukluk (İkiuçlu Bozukluk, Manik Depresif Hastalık)
Bipolar bozukluk; ani çıkış ve inişli ruh hali durumları olarak, farklı döngüde ilerleyen bir psikolojik rahatsızlıktır. Manik depresif hastalık olarak da bilinen rahatsızlığın Türkçesi ise, iki uçlu bozukluk olarak tanımlanabilir. İlgili hastalığa yakalanan kişilerin normal ruh halinde olduğu dönemler olduğu gibi, hastalığın yükselişe geçtiği ve depresyon şeklinde ilerlediği farklı boyutları vardır. Manik ve depresyon şeklinde iki farklı ruh hali ile ilerler. Kişi manik döneminde; yoğun şekilde hareketli, enerji dolu ve konuşkan, umursamaz, oldukça güçlü bir dönemi yaşar. Depresyon döneminde ise manik halinden; hayattan zevk almayan, suçluluk psikolojisi ile kendini değersiz hissettiği bir döneme geçiş yapar. Her iki dönem arasında da normal reaksiyona sahip olduğu, döngüye de rastlanır. Hastalığın nedenleri net şekilde bilinmemekle beraber, herkeste görülebilecek bir psikolojik hastalıktır. Özellikle 15 ile 24 yaş arasında görülebilir, fakat her yaş grubunda da görüldüğü tanılar vardır.
Manik Depresif Hastalığı Belirtileri
Bipolar bozukluk kısaca; mani ruh halinden, yoğun şekilde değişken ruh haline kadar uzanan bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Kişi ilgili rahatsızlığa yakalandığında, özel ilişkilerinde olduğu gibi iş hayatında da zorlu günler yaşar. Her türlü ilişkisini olumsuz etkilediği için, gündelik hayatı olumsuz etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır. İki farklı döngüde ilerlediği için, çift ruh hali değişimi şeklinde de kısaca tanımlandığını söyleyebiliriz. İlgili rahatsızlık manik depresif bozukluk şeklinde de bilindiği gibi, Türkçeye ise ikiuçlu bozukluk şeklinde çevrilir. Hastalığın belirtileri, manik ve depresyon döngüsüne göre iki zıt yönde gözlemlenebilir.
Bipolar bozukluk belirtileri şöyledir:
Mani-Hipomani döngüsünde;
- Yoğun enerjik bir ruh hali
- Devamlı görülen heyecanlı olma hali
- Düşüncelerin değişimde gözlemlenen hız
- İyimserlik hali.
- Odaklanma ve dikkatsizlik sorunları
- Az uyku döngüsü
- Hızlı konuşma,
- Cinsel istekte görülen artış
- Hızlı bir şekilde sinirlenme hali.
- İştah sorunları.
- İlgili belirtilere dayalı, kişinin alkol ve uyuşturucu kullanması.
Depresyon döngüsündeki belirtileri;
- Düşük enerji
- Unutkanlık
- Ümitsizlik ve hiçbir şeyden keyif almama durumu.
- İştah sorunları görülebilir.
- Aşırı yorgunluk
- Aile ve çevreden uzaklaşma
- Uyku sırasında, uyanma durumu.
- İçe kapanık olma.
- Daha önce keyif alarak yapılan aktivitelere karşı, ilgisiz davranma
- Değersizlik hissi.
- İntihara meyilli olma hali
Bipolar Bozukluk Tedavi Uygulamaları
Bipolar bozukluk iki farklı duygu durumu neticesinde şekillenir. Manik ve depresyon döngüsü ile kişinin yaşamını olumsuz etkileyen bu rahatsızlık, bazı dönemlerde normalde seyredebilir. Özellikle ilgili döngülerdeki artışlar gözlemlendiğinde, hastaneye yatışlar gözlemlenebilir. Hayat boyu süren bir psikolojik rahatsızlık olduğu için, kesin bir tedavisi bulunmaz. Hasta yaşam boyu, psikolojik destek alır ve aynı zamanda ilaç tedavisi görür. Kişinin ailesi ve yakınlarını da etkileyen bir durum olduğu için, yakınlarının da davranış konusunda hastaya yardımcı olmaları gerektiği için, hastalıklar ilgili psikolojik destek almaları önerilebilir.