Şizoid Kişilik Bozukluğu
Şizoid Kişilik Bozukluğu
Şizoid kişilik bozukluğu olan insanlar, insanlarla arasına mesafe koyarlar ve genellikle aileleri dışında kimseyle görüşmezler. Genellikle yalnız aktiviteleri tercih eden ve nadiren güçlü duyguları ifade eden yalnız kişilerdir. İsimleri benzer görünse de ve benzer belirtilere sahip olsalar da şizoid kişilik bozukluğuyla şizofreni aynı şey değildir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Şizoid kişilik bozukluğunda insanlar genellikle başkaları ile temastan kaçınmak için hayatlarını organize ederler. Birçoğu asla evlenmez veya yetişkin olarak ebeveynleriyle yaşamaya devam ederler. Bu bozukluğu olan kişilerin diğer ortak özellikleri şunlardır, işte şizoid kişilik bozukluğu belirtileri:
- Aile üyeleriyle bile yakın ilişkiler kurmaktan hoşlanmazlar.
- Yalnız işleri ve faaliyetleri seçerler.
- Seks de dahil olmak üzere sadece birkaç aktiviteden zevk alırlar.
- Başkalarıyla iletişim kurmak konusunda zorluk yaşarlar.
- Övgü veya eleştiriler karşısında kayıtsız kalırlar.
- Karmaşık iç yaşamların hayalini kurabilir ve canlı fanteziler yaratabilirler.
Şizoid Kişilik Bozukluğunun Teşhisi Nasıl Yapılır?
Şizoid kişilik bozukluğu için tam olarak bir teşhis koyan kişi, mutlaka bir uzman olmalıdır. Peki uzman kişiler tarafından Şizoid kişilik bozukluğunun teşhisi nasıl yapılır? Kişide, bu hastalığın belirtileri nüksediyorsa doktor tam bir tıbbi öykü ve basit bir fiziki muayene ile işe başlayacak ve bir değerlendirme yapacaktır. Doktor, fiziksel semptomlardan da yola çıkarak şizoid kişilik bozukluğunun teşhisini kişiye koyabilir. Psikiyatristler ve psikologlar bir hasta adayını, kişilik bozukluğu için değerlendirmek için özel olarak tasarlanmış görüşme ve değerlendirme araçlarını kullanırlar.
Şizoid Kişilik Bozukluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şizoid kişilik bozukluğunun tedavisi, genellikle zor ve sancılı bir süreçtir. Bu kişilik bozukluğu olan insanlar nadiren tedaviyi kabul ederler, çünkü düşünceleri ve davranışları genellikle onlara normal gelir ve yalnız yaşam tarzları üzüntüye neden olmaz. Bir hasta tedavi olmayı kabul ettiğinde, Şizoid kişilik bozukluğunun tedavisi nasıl yapılır? Psikoterapi en sık kullanılan tedavi şeklidir. Tedavi muhtemelen genel başa çıkma becerilerini artırmanın yanı sıra sosyal etkileşimi, iletişimi ve benlik saygısını geliştirmeye odaklanacaktır.. Sosyal beceri eğitimi de tedavinin önemli bir bileşenidir.Şizoid kişilik bozukluğuna hastalığına sahip kişiler genellikle ilaçla tedavi edilmez. Bununla birlikte, kişi depresyon gibi ilişkili bir psikolojik rahatsızlıktan dan muzdaripse ilaçlar hastaya verilebilir.