Bipolar Rahatsızlık Ne Şekilde Meydana Gelir?
Bipolar Rahatsızlık Ne Şekilde Meydana Gelir?
Bipolar rahatsızlık öbür bir ismiyle manik-depresif bozukluk bireyin zihinsel hali, gücü, algısı ve her gün gerçekleştirilen etkinliklerini meydana getirme yeteneğini tetikleyen bir psikolojik hastalıktır. Bu rahatsızlık, şahsın bir anda kendini çok iyi hissederken, bir süre sonra içine kapanık bir hale bürünmesine neden olabilir. Bipolar problem, bireyin manik depresyon manasına da kendinde bulunduran zihin durumlarına geçmesine neden olabilir. Bu sebeple rahatsızlığa isim konma biçiminde, hekimler bünyesince oluşturulacak raporlar çok fazla önem meydana getirmektedir. Bu rahatsızlığın en çok rastlanan şekli bireyin ruh durumunun uçlarda yaşamasıdır. Bipolar problem en yukarı durumdayken kişi aşırı enerjik bir zihinsel duruma geçer ve şahsını çok neşeli bulur.
Bipolar Rahatsızlığa Neler Sebep Olur?
Bipolar rahatsızlığın net bir sebebi olmamakla birlikte bir insanın bipolar hastalığına vakıf olabilmesi için birden fazla durumun bir arada meydana geldiği etmenler olduğu söyleniyor. Bu etmenler içinde; kafadaki hormonsal uyuşmazlıklar, doğuştan gelen aktarım ve uyarıcı etmenler yer bulmaktadır. Bu rahatsızlığın, beyindeki ruhsal dengesizliklerin neticesi olarak meydana gelebilir. Beynin aktivitelerini kontrol altına alan birtakım tepkiler vardır. Tek ya da daha çok nöronda bir uyuşmazlık bulunuyorsa, bipolar problem belirtileri oluşabilir. Bipolar rahatsızlığın, kalıtımdan kaynaklı bulunduğu hallerde vardır. Çevredeki birinci derece yakınlardan genetik kodlama neticesinde hastalık meydana gelebiliyor. Ana, baba ve ebeveynlerin ya da yakın arkadaşlarda bu hastalık olanların hekim muayenesine gitmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede, bipolar problem sadece tek bir DNA ile sorumlu kalmaz. Bunun yerine, bir diğer doğuştan gelen ve çevresel etmenlerin alevlendirici gibi yaklaştığı akla gelmektedir.
Bipolar Rahatsızlığın Semptomları Nelerdir?
Bipolar problem çok fazla sınırda bir haldir. Bipolar bozukluğa vakıf olan bir birey, mani aşamada bulunduğunun alameti farikasını anlayamayabilir. Mani zamanı ortadan kaybolduktan sonra hareketleri üstüne düşünme süreci ortaya çıkmaktadır. Bir sürü bipolar hastası etrafındaki bireylerin tepkileri ile problemi kolayca anlayabilirler.
Çok üst düzey bipolar rahatsızlığı tespit edilen bir takım bireyler, öbür kişilere göre daha fazla ve baskın süreçler yaşayabilirler. Bu mevzu bireyin meslek yaşamını, dostluk, aile ve özel durumlarını tetikleyebilir.
Bu problemi bulunan bireyler mani ve depresif zamanlarda orada bulunmayan olguları görme, işitme ya da kokusunu alma gibi garip hisler yani bir nevi rüyalar görebilirler. Üstelik diğer kişilere saçma gelen şeylere kanabilirler. Bu tarz belirtileri doktorluk biliminde psikoz ya da psikolojik atak biçiminde adlandırırız. Bipolar belirtileri bireyin zihin halinde veya hareketlerinde önceden bilinemeyen farklılıklara sebep olabilir ve bu halde insan hayatında önemli manada güçlükler çekmesine sebep olabilir.
Bipolar Rahatsızlığın Tespit Yolları Nelerdir?
Bipolar hastalık tespiti genellikle aile hikayesi öğrenildikten sonra hastanede gerekli tetkiklerle konulabilir. İlk paniğin türü bipolar bozukluğun türünü ortaya koyabileceği unsurların önünde yer alır. Fakat birinci atak depresyonikse bu problemin bipolar olup olmadığının farkına varmak hali çok fazla güçleşebilir. Bir kişiye bipolar tespitinin kesin şekilde verilmesi için manik ve depresif belirtilerin izlenmesi lazımdır. Bipolar problemin tespit olarak karışıklık yarattığı olaylar olabilir. Bireyde bira, rakı veya uyuşturucu bağımlılığı gibi etmenler bulunuyorsa tespit yapmak güçleşebilir. Bipolar problem kendi içinde yer edinen öbür problemlerle fark edilemeyeceği için buradaki en önemli ayırt edici etmen kişinin atak zamanlarının incelenmesidir. Uzman hekim bünyesince kişinin mani veya hipomani halinde kendine olumsuz hareketler yapıcı fikirlere düşüp düşmediği, çevresinde bipolar bozukluğa vakıf farklı bir insan olup olmadığı gibi suallerle sıklıkla söylenir.