Yeme Bozuklukları
Yeme Bozuklukları
Yeme bozuklukları son zamanların önemli ruhsal rahatsızları arasında görülen farklı tanı gruplarına sahiptir. Rahatsızlığın nedenleri arasında, genel olarak; psikolojik, biyolojik ve çevresel etkenler sayılabilir. Her biri tanı grubuna göre de kendi içinde farklı sebeplere sahiptir. Hastalığın başlıca çeşitleri; Noreksiya nevroza ve bulimiya nevroza aynı zamanda atipik yeme bozukluğu şeklindedir. İlgili rahatsızlıklar fiziki belirtiler gösterse de, alt sebebi kişinin ruhsal yaşadığı sıkıntılara dayanır. Bu gibi sebepler ile bireyde ruhsal belirtiler de gözlemlenebilir. Örneğin; kilo takıntısı, zayıf olduğu halde kendini kilolu hissetme gibi çeşitli psikolojik belirtiler şeklinde görülebilir.
Yeme Bozuklukları Çeşitleri
Yeme bozuklukları bireye, yemek yeme alışkanlığının duygusal ve düşünsel açıdan zarar vermesi sonucu oluşur. Özellikle diyet takıntısı olan, görünüşe yüksek oranda önem veren bu yönde takıntılı olan bireylerde rahatsızlık oluşturacak boyuta ulaşabilir. Bir süre sonra bu durum, kişinin sağlığına ve günlük hayatını olumsuz etkileyecek nedenlere yol açar. Yeme bozukluğunun ortaya çıkmasına sebep olan tek ve net bir neden olmamakla beraber, psikolojik ve çeşitli nedenler gösterilebilir. İlgili hastalıkların altında yatan temel nedenler; depresyon, düşük benlik kaygısı, kontrol kaybı duygusu, değersiz hissetme, kimlik karmaşıklığı, aile içi iletişim sorunları vb. şeklindedir. Genelde çocukluktan ergenliğe geçiş dönemlerinde görülse de, farklı yaş gruplarında da ortaya çıkabilir.
Yeme bozuklukları çeşitleri şöyledir:
- Anoreksiya Nervoza
- Bulimiya Nervoza
- Atipik yeme bozukluğu
Genel olarak üç grupta incelense de, tıkınırcasına yemek yeme ve ayrıca sınıflandırılamayan yeme bozukluğu türleri de mevcuttur.
Anoreksiya Nervoza ve Belirtileri
Anoreksiya Nervoza yeme bozuklukları arasında dikkat çeken bir türdür. Kısaca AN olarak tanımlanan rahatsızlık; kişide yemek yeme sonrası, kusma yöntemleriyle yediklerini çıkarma yöntemine başvurmasına denir. Özellikle son yılların önemli bir rahatsızlığı olarak karşımıza çıkar. Örneğin hasta, zayıf olduğu halde, kendini aşırı kilolu hissedebilir. İleri düzeyde ise bu durum yoğun takıntı haline gelebilir. İki farklı döngüde ilerler, aşırı yemek yeme hali ya da yoğun şekilde diyet ile ilerleyebilir. Kişi yoğun şekilde yemek yer fakat sonrasında her yediğini çıkarır. Önceleri bunu isteyerek yapsa da ileri boyuta ulaştığında, vücutta yediğini kabul etmediği için çıkaracak ve rahatsızlık kişinin sağlığını olumsuz etkileyecek boyuta ulaşacaktır.
Anoreksiya Nervoza belirtileri şöyledir:
- Kişinin olması gereken kilonun altında olduğu halde, kendini kilolu hissetmesi ve kilo almaktan yoğun şekilde korkması.
- Regli dönemi görülmeyebilir.
- Kalsiyum eksikliği sonucunda, kemik erimeleri ve kırıklar oluşabilir.
- Saçlarda ve tırnaklarda kırılmalar görülür.
- Cildin sararması ve kuru olması.
- Kansızlık, kas dokusunda görülen hasarlar
- Kalp kasında görülen güçsüzlük durumu buna bağlı, kalp rahatsızlıklar gerçekleşebilir.
- Yoğun kabızlık döngüsü
- Düşük tansiyon, yavaş nefes alma hali, düşük nabız sayısı.
- Vücut ısısındaki düşüş
- Depresyon
- Algılamada görülen düşüşler.
- Fiziki hareketlerde yüksek oranda yavaşlık
Bulimiya Nervoza Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Ciddi yeme bozuklukları arasında görülen Bulimiya Nervoza hastalığı da günümüzün psikolojik kaynaklı fiziki bir rahatsızlığıdır. BN şeklinde kısaca tanımlanan Bulimiya rahatsızlığı kısaca; kişinin sık yemek nöbetleri geçirmesine yol açtığı gibi, bu esnada yoğun şekilde yemek yemesi haline denir. Kişi özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenir ve oldukça hızlı şekilde yemekleri tüketir. Kişinin bu hali genellikle kontrol dışında gelişir, daha sonra ise kontrolsüz şekilde yediklerini kusma vb. durumlar ile çıkarma yöntemine başvurabilir.
Bulimiya Nervoza belirtileri şöyledir:
- Tükürük bezleri ile çene altı bezlerinin şişmesi.
- Yanak ve yüz bölgesinde şişme görülmesi
- Mide asitleri oluştuğu için, diş minerallerinde erime ve diş çürümeleri görülebilir.
- Sürekli görülen kusma sonrası, mide kapağında bozulma ve reflü rahatsızlığının ortaya çıkması.
- Müshilden dolayı, bağırsak sorunlarının oluşması.
- Vücutta görülen sıvı kaybı sonucu, gelişen sorunlar.