Akıl Hastalığı Tedavisi
Akıl Hastalığı Tedavisi
Akıl hastalığı, gelmiş geçmiş tüm insanların başına gelen ve gelecek olan hastalıklardandır. Her insan, hayatının kısacık bir anında olsa bile kalp hastalıkları geçirir; akıl hastalıkları da kalp hastalıkları gibidir. Akıl hastalığı nedir ve akıl hastalığı tedavisi nasıl yapılır başlıklarıyla akıl hastalığını inceleyelim.
Akıl Hastalığı Nedir?
Akıl hastalığı nedir sorusu birçok kişinin cevap aradığı bir soru olabilir. Akıl hastalığı denilen hastalık, bireyin duygu halini, konuşmasını, düşünmesini, çevresindekilerle nasıl iletişim kurduğunu, davranışlarını etkileyen hastalıklardandır. Fakat bu akıl hastalığı akıl sorunları ile karıştırılmamalıdır.
Akıl Hastalığı Türleri
Akıl hastalıkları çeşitlere ayrılır. Dünyada en çok görülen akıl hastalıkları şu şekildedir:
- Anksiyete
- Şizofreni
- Depresyon
- Çoklu kişilik bozuklukları
- Aşırı endişe
Bu hastalıklar, dünya üzerindeki insanların %80’inde görülür. Bende hiçbir hastalık yoktu/yok diye düşünen kişiler bile zaman zaman aşırı endişeye düşmüş ya da depresyon haline bürünmüştür. Bunların dışında kişilerin bazı durumlarda hissettikleri aşırı mutsuzluk, umutsuzluk, korku, gerginlik ve üzüntü gibi durumlar da akıl hastalığını etkileyen durumlardır. Bu durumlar ise kişilerin gün içindeki insan ilişkilerini çokça etkilerler. Bu ruh halleri sürekli hale gelirse ve bu ruh hallerinde dalgalanmalar yaşanırsa akıl hastalığı başlangıcı oluşabilir.
Akıl hastalıklarından en çok karşılaşılanlar ise depresyon halleri yani depresif rahatsızlıklardır. Bu kişiler aynada kendilerine bakamazlar, yiyip içmekten kaçınırlar, evden ve hatta yataktan çıkmazlar, sürekli ağlarlar ya da ağlama istekleri vardır, kişisel bakımlarını aksatırlar.
Akıl Hastalığı Tedavisi
Akıl hastalığının tedavisi açısından önemli olan durum muhakkak ki erken teşhistir. Kişi, duygu durumu değişiklikleri olduğunda ve bu durum günlerce devam ettiğinde doktora başvurmalıdırlar. Doktor, akıl hastalığını kısa zamanda saptamalı ve tedaviye başlamalıdır. Unutulmamalıdır ki etkili ve erken tedavi kısa sürede ve en iyi sonucu veren tedavidir.
Akıl hastalıları insanların yaşamlarında bazı evrelerde oluşabilir. Boşanma, yakın görülen kişinin vefatı, trafik kazası gibi trajik durumlar akıl hastalığı getirebilir. Bunların sonucunda oluşan hastalıklar genelde kısa süreli olabileceği gibi çok nadir durumlarda da uzun süreli olabilir. Bu duygu halleri uzun sürdüğü takdirde doktora muhakkak başvurulmalıdır.
Akıl hastalığı tedavisinde başlangıç konuşma oturumları ve psikolojik ilaçlardır. Doktorla birebir konuşma terapileri ya da grup terapileri oldukça etkili olabilmektedir. Bu dönemde akıl hastalığına yakalanan kişilerin yakınları da hasta kişinin alkol, sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık yaratan maddelere yaklaşmaması konusunda dikkatli olmalıdır. Ayrıca hasta olan kişinin ilacını alıp almaması, yeme içme saatleri de kontrol altında tutulmalıdır. Ayrıca akıl hastalığı olan kişilerin atak yaşadığı dönemlerde intihara meyilleri artar. Bu sebeple de hasta kişi yalnız bırakılmamalıdır.
Akıl Hastalığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Akıl hastaları zeka geriliği yaşar.
Hayır yaşamazlar. Çünkü akıl hastalığı da kalp hastalığı gibi bir durumdur. Yani zekayı etkilemez, yalnızca kişinin yaşamını ve duygularını etkiler.
- Akıl hastalığı yaşam boyunca sürer.
Hayır. Akıl hastalıkları çeşitli terapi yöntemleriyle ve ilaçlarla tedavi edilebilen hastalıklardandır. Hastalığın tedavisi uzun sürse de eninde sonunda son bulur.
- Kişiler akıl hastalığı ile dünyaya gelir.
Hayır. Bilindiği kadarıyla yalnızca çoklu kişilik bozukluğu genetik olarak aktarılabilen bir durumdur. Fakat ailede bu hastalığın bulunması, kişide de hastalık olması anlamına gelmez ya da ailede hastalığın olmaması kişide de olmayacağı anlamına gelmez.
- Akıl hastalığı yalnızca belirli kişilerde ortaya çıkar.
Hayır. Herkeste ortaya çıkabilen bu hastalık bazı kişilerde hayata etkisi az olurken bazı kişilerde ise oldukça fazladır.
- Akıl hastalığı olanlar tehlikeli kişilerdir ve uzak durulması gerekir.
Hayır. Akıl hastalığı yaşayan kişiler çevresine zarar verme eğiliminde değildir. Yalnızca dönem dönem ataklar geçirip kendilerine zarar verebilirler. Bu zamanlarda hasta kişilerin yanında muhakkak birileri bulunmalıdır ve bu durum engellenmelidir.
- Akıl hastalığı olan kişiler hastaneye yatırılmalıdır.
Akıl hastalığı olan kişilerin hastaneye yatırılması durumu söz konusu değildir çünkü bu hastalıkların tedavileri çeşitli ilaçlarla sağlanabilir.