Yeni Başlayanlar İçin Sosyal Fobi Nedir?
Yeni Başlayanlar İçin Sosyal Fobi Nedir?
Yeni başlayanlar için sosyal fobi nedir en merak edilen konulardan bir tanesi olmaya devam ediyor. Sizler için en merak edilen tüm detayları en ufak eksik olmadan a dan z ye kadar farklı alternatifleri ile derledik.
Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete) Nedir?
Sosyal fobi, bir diğer ismi ile de sosyal anksiyete geçmişten bu güne kadar tarih boyunca farklı yönleriyle tanımlanmış olsa bile 1980 yılında özgün bir psikiyatrik tanı olarak yer almıştır.
Sosyal fobisi olan insanlar ise içinde yemek yemek, tanımadığı kişiler ile asla sohbet etmek, kendisinden üst pozisyonda kişilerle konuşmak ya da topluluk önünde sunum yapmak gibi birçok alanda sosyal ve performans gerektiren durumlarda şiddetli bunun yanı sıra sürekli bir kaygı yaşamaları ile bilinirler. Bu söz konusu olan kaygı çoğu zaman kızarma, titreme, terleme gibi belirtilere sebepler ile dikkatleri çeker. Bu belirtiler olumsuz değerlendirilme ile beraber komik görülme ya da küçük düşme endişeleriyle ilişkili olarak kendini göstermeye başlar. Aslında herkes belli bazı durumlarda söz konusu olarak yer alan duyguları yaşar fakat sosyal fobide bu durum çok daha yoğun ve sürekli olarak bilinir.
Sosyal Fobi Belirtileri
Sosyal fobi ile yüz yüze olan kişilerin sosyal durum öncesi, sosyal durum sırasında ya da sonrasında zihninden kaygıya sebep olan düşünceler meydana gelir. Sosyal anksiyetesi olan kişiler ile sıklıkla kendilerini kötü hissedecekleri gibi düşünceler olduğunu meydana gelir. Sosyal fobinin belirtilerinden biri de kişinin rahat hissedemiyor olması, aşırı kaygılanacağı korkusuyla sosyal ortamlara girmekten kaçınma davranışlar olarak dikkatleri çeker. Sıklık ile kaçınılan durumlara bakılacak olduğu zaman öğretmen ya da müdür gibi otorite figürleri ile konuşma, iş görüşmesi yapma yanı sıra tanımadığı insanlarla konuşma, kendisini izleyen kişilerin olduğu ortamda performans sergileme durumlarına ek olarak restoranda yemek yeme olduğunu gözlenir.
Sosyal Anksiyete Kimlerde Görülür?
Sosyal fobinin meydana gelme sıklığı normal popülasyonda %16’ya kadar artması ile bilinir. Yaygın olarak görülebilen bir durumdur ve bunun yanı sıra kişinin zayıf olduğu anlamına gelmediği bilinmelidir. Genel olarak ergenlik dönemlerinde meydana gelmeye başlasa da çocukluk yaşlarında belirtiler gözlenmeye devam eder. Sosyal fobi ile beraber sebep olan etkenler arasında mizaç, aile tutumları ve yetiştirilme şekli ailede benzer durumun varlığı, travmatik yaşantılar farklı psikiyatrik şikayetlerin varlığı gibi etkenler rol oynadığı gözlenir.
Sosyal Fobiye Ne Sebep Olur ?
Kişinin düşünce sistemi ile paralel bir şekilde ilişkili aşağıdaki faktörler sosyal fobiye sebep olan başlıca nedenler dikkatleri çeker.
- Sosyal fobisi bulunan kişiler içinde bulundukları durum ile ilgili özelliklere odaklanmak yerine bu anlarda tüm dikkatlerini kendilerine odaklamayı tercih ederler.
- Negatif bir şekilde olmasa bile dış görünüşleriyle ilgili noktalara odaklanmayı başarırlar.
- Zihinsel durumlarının aslına bakılacak olduğu zaman dışarıdan net bir şekilde dış görünüşlerine yansıdığı ve anlaşıldığını düşünmeye başlarlar.
- Çevredeki yer alan kişilerin negatif reaksiyonlarına odaklanıp bir de ek olarak pozitif ve nötr olanları yok saymaları ile bilinirler.
- Çevrede yer alan negatif reaksiyonları olmasından ötürü de daha yoğun ya da şiddetli algılamayı başarırlar.
- Negatif değerlendirmeler gibi durumlardan kaçınmak için bir dizi güvenli hissettiren davranışlar geliştirmesine neden olur.
Sosyal Fobi Tedavisinde Psikoterapi Ne İşe Yarar?
Terapi sürecinin temel amaçları incelenecek olduğu zaman kişinin söz konusu durumlarda yaşadığı kaygı düzeyini azaltmak bunlara ek olarak kaçınmaları önlemek ve kendini ifade ile ilgili beceriler kazandırmak olarak dikkatleri çeker.