Tükenmişlik ve Yorgunluktan Kaçmanın Yöntemleri
Tükenmişlik ve Yorgunluktan Kaçmanın Yöntemleri
Şahsınızı daha evvel hiç duymadığınız kadar yorgun buluyor ve hep yatmak mı istiyorsunuz? Korkmayın, bu durum kalıcı değil fakat başarmak için önce biraz uğraş sarf etmeniz lazım. Yorgunluk sendromu, kısa zamanlı olsa dahi kişinin yaşamını mahveden bir hal biçimi. Bu sebepten bir an evvel kaçarak kurtulmak, hayat enerjinizi tekrar bulmak gereğindesiniz. Tükenmişlik sendromundan kaçınmak için, şahsınıza yönelmeniz ve uyguladıklarınızın bir defa daha üstünden geçmeniz lazımdır. Yaşamınızdaki bitmeye sebep olan durumları öğrenmeli ve akabinde tüm bunları farklılaştırmalısınız. Aksi halde bu sendrom ile var olan mutlu huzurlu hayatınızı bir daha asla bulamayacak ve hayatta her şeyin üzerinize üzerinize geldiğini sanacaksınız.
Hangi Sebepler Tükenmişlik Sorununu Önler?
Bitmiş ruh durumundan kaçınmanın en mühim ve en güzel aşamalarından biri, zihni yatıştırmak ve ona takviye yapmaktır. Her kişinin zihnini yatıştırma ve ona takviye yapma şekli de türlü türlüdür. Bir takım kişiler gürültüsüz ortamda, bazıları da insan içine karışarak beynini takviye edebilir. Bu noktada mühim kabul edilen husus; bireyin şahsını bilmesi ve neyin onu iyi yapacağını tam manasıyla öğrenmesidir. Fakat bu halde kendini iyi hissedecek durumlar uygulayarak, zihnini yatıştırabilir.
Her an teknolojiyle içli dışlı yaşamak, yalnızca bedensel şekilde değil zihinsel halde de kişiye tükenmişlik hissi verir. Hele ki mesleğiniz bununla içli dışlı kalmanızı mecbur yapıyorsa, yorgunluk duygusundan kaçınmak için, bir zaman kendinizle onun arasına çit koymayı bilmelisiniz. Yaşamdan bütünüyle kopmak zorunda kalmazsınız fakat en azından geceleri veya cumartesi ve pazarları akıllı telefonu bir yere koyarak şahsınızı daha huzurlu bulabilirsiniz.
Tükenmişlik Problemi Ne Manaya Gelir?
Yorgunluk ve bitkinlik hali kişinin sıradan koşullarda meslek hayatından, çevresinden ya da aile iletişiminden duyduğu zevki ve kazanç hissini bitiren ve kişisel kimliğin yitirildiğine güvenilmesine sebep olan bir ruhsal ve bedensel bitme halidir. Aynı vakitte bir meslek yaşamı endişe halidir.
Ustaca yaşamda ya da ev görevlerinde çok zaman süresince iş yapmak, yaşlı bir aile kişisine refakat etmek veya siyaset ya da halksal korunma ile ilgili kötü durumlara muhatap olmak gibi endişeli hallere hep mecbur olmak bitmişlik sendromuna yol oluşturur. Bitmişlik hali olduğumuzu anlamak için kişi ya da arkadaşları için her an kolay olmaz.
Hangi İnsanlar Tükenmişlik Problemi Çekerler?
Her an aşırı seviyede endişeye mecbur kalmış tüm insanlar bitmişlik haline girebilir. Üstelik iş hayatı şeklinde diğerlerine müdahalede bulunma durumunda olan kişiler, mesela acil hallerde ilk tedavi yöntemleri, hekimler ve asistanlar gibi ustalar bitmişlik sıkıntısına karşı herkesten daha çok yakalanmaktadır. Mesleki hayat sebepli bitmişlik problemin yanında, bebeklere, sorunlu kişilere veya uzun zamandır yaşayan insanlara gözetim yapan kişilerde de bu şekilde çok fazla bitmişlik hali görülebilir. Kısa sürede oluşan bilimsel çalışmalar aynı hekimler ya da dükkan sahipleri gibi ana baba ve ebeveynlerin de bitmişlik sorunundan tetiklenebileceğini doğrulamıştır.
Her an kontrol şeklinde kalma ihtiyacı, çok iyi çok kaliteli olma hali şahıs kriterlerini de kişinin bitmişlik problemini çoğaltma riskini fazlalaştırabilir. Sıradan yaşamda kaygıdan uzaklaşmak neredeyse ihtimalizdir, fakat bitmişlik halinin önüne geçmek mümkündür. Bunun için yapılması lazım bazı yollar, kaygının bitmişlik hastalığına meyletmesinin önüne geçebilir.
Spor, yalnızca kişinin bedensel iyiliği için yararlı değil, aynı anda kişi için ruhsal ve bedensel bir gevşeme şeklidir. Vakit daralması bulunan kişiler, spor kolaylığından faydalanmak için spor aletlerinde dakikalarca çalışmasına gerek bulunmaz.