REM Uykusu Nedir?
REM Uykusu Nedir?
REM uykusu nedir sorusu, pek çok insan tarafından ciddi bir şekilde merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Dilimize “hızlı göz hareketi” olarak çevrilen REM kelimesi, İngilizce de “rapid eye movement” kelimelerinin baş harflerinin kısaltılması ile kullanılmaktadır. Bu kavram “uykunun rüya görülen evresi” biçiminde ifade edilirken, bir yandan da dikkatleri üzerine çeker. Bazı bilim adamlarına göre REM uykusu sırasında, görülen rüyalar hatırlanabilir nitelik taşır. Rüya gördükten sonra çevrenize anlattıklarınız ve tabirini araştırdığını rüyalarınız, REM uykusu esnasında şahit olunan rüyalardır. Bu uyku biçimini ilginç kılan ve tıp dünyasında paradoksal uyku olarak nitelendirilmesini sağlayan bir diğer niteliği ise beyin tarafından bahsi geçen bu uyku evresinde yayılan sinyallerdir.
REM uykusu sırasında, gündelik hayatta öğrenilen becerilerin ve bilgilerin hafızaya kaydedildiğine dair düşünceler mevcuttur. Bununla beraber bu durumu destekler nitelikte bazı üniversitedeler kanıtlı çalışmalar yapmaktadır. Kanıtlanmak istenen bu çalışmalarda, REM uykusu sırasında görülen rüyaların tamamının gün içerisinde duyulan ya da yaşanan tecrübelere dayandığı da belirtilmektedir. Yine bu çalışmalar tecrübe edilmeyen hiçbir durumun rüyasının da görülemeyeceğini destekler. Çok uzun yıllardan beri REM uykusu ile ilgili pek çok araştırılma yapılsa da, hala tam anlamı ile bir sonuca varıldığı söylenemez. Dilerseniz bu konu ile ilgili daha fazla detayı inceleyelim.
REM Uykusu Esnasında Vücudun Fiziksel Aktiviteleri
REM uykusu esnasında göz kapakları kapalı olsa da, gözler hızlı bir biçimde hareket etmektedir. Bireyin REM evresinde olup olmadığını ise EEG testi ile anlamak mümkündür. REM uykusu esnasında vücudun fiziksel aktiviteleri pek çok araştırmacı tarafından çalışma konusu olmuştur. Bu konu ile ilgili uzun yıllardan beri çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. REM uykusu sırasında kasların paralize olduğu da bilinen gerçekler arasındadır. Açıklamak gerekirse; REM uykusu esnasında, kaslar geçici bir inme hali bulur. REM felci olarak da isimlendirilen bu durum, uyku esnasında hareketsiz kalmaktan kaynaklı oluşur. “Karabasan” ismi ile pek çok efsane duyduğumuz bu olay, aslında REM felci ile açıklanmaktadır. Uykuda yürüme durumu da (uyurgezerlik) yine REM uykusu esnasında gerçekleşir.
REM Uykusu Ne Kadar Sürer? Ne Zaman Başlar?
REM uykusu ne kadar sürer sorusu gerçekten merak edilen konuların başında gelmektedir. Bu durumu kısaca açıklayacak olursak, REM uykusu farklı bireylerde, çok farklı süre ve sayılarda meydana gelir. Konu ile ilgili yapılan araştırmalar günümüzde hala devam etmekte ve varılan sonuçlar da hala teste sokulmaktadır. Bazı çalışmalar sonucunda REM uykusunun genel anlamda beş ile dokuz dakika kadar sürüdüğüne ulaşılmıştır. Bu durumun da ortalama beş dakika kadar tekrarlandığı söylenilmektedir. Bunların dışında REM uykusunun yaklaşık 45 dakikaya kadar uzadığı da bilinen gerçekler arasında. Uyku esnasında yaşanan REM uykusu evrelerinde, bir sonraki evrenin bir önceki evreden daha uzun sürdüğü de çalışmalar arasındadır.
Bebeklerin yetişkin insanlardan daha fazla REM uykusu evreleri geçirdiği kanıtlanmıştır. Bebeklerin öğrenmeye daha açık olduğundan dolayı bu uykunun evrelerini daha çok yaşadığı bu kanıtlamaları destekler nitelik taşır. Diğer bir yandan yaşlı bireylerin REM uyku süreleri giderek azalmaktadır. Bazı çalışmalar sonucunda REM uykusu esnasında beyin haddinden fazla çalıştığı için, bireyde mutsuzluk etkisinin doğurduğuna varılmıştır. Bireylerin başına gelen bazı depresyon durumları da uzun ve 8 kezden fazla süren REM evrelerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Beyinin çok fazla yorulması ile beraber, stres ve depresyon ortaya çıkmaktadır. Bu durum pek çok psikolog ve psikiyatrist tarafından da onaylanmaktadır.