Psikoterapi Uygulamaları ve Tedavi Yöntemleri
Psikoterapi Uygulamaları ve Tedavi Yöntemleri
Psikolojik anlamda meydana gelen hastalıkların tedavilerinin uygulanması adına psikoterapi uygulamaları kullanılmaktadır. Bu uygulamalar bireylerde oluşan ruhsal ve davranışsal sorunları çözmeyi amacıyla yapılan uygulamalar olarak bilinmektedir. Fakat genellikle insanlar tarafından bilinen yönü ile daha çok konuşarak hastalığın tedavi edilme yöntemi olarak da bilinmektedir. Bu uygulamalarda esas amaç hastaların psikolojik açıdan meydana gelen hastalıklarının sorunsuz bir şekilde iyileştirilmesidir. Tedavilerin uygulanma süresi ve zamanı da ciddi anlamda önem taşımaktadır. Psikolojik hastalıklar tedavisi mümkün olan hastalıklar olsa da hastalığın ciddi anlamda ilerlemesi gibi durumlarda tedavi sürecinde de değişiklikler meydana gelmektedir. Bu noktada erken teşhis ve erken tedavi başlangıcı hastalar açısından ciddi anlamda önem taşımaktadır.
Psikoterapi uygulamaları ve tedavi yöntemleri sayesinde pek çok hasta sağlığına kavuşmaktadır. Bu yöntemler davranışçı terapi, sistematik duyarsızlaştırma, kendi güvenli davranış eğitimi, örnek göstererek tedavi yöntemi ve insancıl tedavi yöntemi gibi çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri hastaların durumlarına, hastalıklarına ve durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Hastalığın ciddiyetine göre de bir yol çizilmektedir. Tedavilerin doğru ve sistematik bir şekilde uygulaması sayesinde pek çok hasta bu sorunlarının üstesinden gelebilmektedir.
Psikanaliz Tedavi Yöntemi
Psikolojik açıdan meydana gelen hastalıkların iyileştirilmesi adına en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi de psikanaliz tedavi yöntemi olmaktadır. Bu tedavi yöntemi sinir hastalıklarının bazı çeşitleri üzerinde psikolojik tekniklerle tedavi amacı ile uygulanan bir yöntem olarak bilinmektedir. Farklı yöntem ve kuramlar kullanılarak tedaviler gerçekleştirilir. Ciddi anlamda hastalarda görülen sorunlar ile bilinç dışı etki gösteren unsurlar arasındaki bağlantıları ortaya çıkararak hastalığın köküne iner ve bu sayede de gerekli tedavi yöntemi belirlenir. Bu yöntem ile pek çok psikolojik rahatsızlık giderilmektedir.
Davranışçı Terapi Tedavi Yöntemi Nasıldır?
Psikolojik anlamda meydana gelen rahatsızlıkların ortadan kaldırılması adına tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesi de davranışçı terapi tedavi yöntemi olmaktadır. Bu terapilerde bireylerin davranışları ile ilgili olarak gözlemler gerçekleştirilir. Daha çok hastaların davranışları üzerine araştırmaların yapıldığı bu tedavi yönteminde temel problemler çok önemli değildir. Özellikle de davranış bozukluğu meydana gelen bireyler için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Bu kapsamda tedavi sürecini başlatmış olan terapist davranış bozukluğunu öğrenerek gerekli kavram ve süreçleri ortadan kaldırmaktadır. Bunu başarması durumunda ise sorunun çözüme kavuşmuş olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda davranışçı terapi tedavi yönteminde genel kişilik sorunları ile ilgilenilmemektedir. Terapistler daha çok sınırlı davranış sorunlarını ele almaktadırlar.
Psikoterapi Diğer Tedavi Yöntemleri
Psikoterapi tedavi yöntemlerinde yer alan yöntemlerden bir tanesi de sistematik duyarsızlaştırma yöntemidir. Bu yöntemde ise daha çok kişinin sosyal yaşamını etkileyen fobilerinden kurtulma veya etkisini azaltmak söz konusudur. Sistematik duyarsızlaştırma yönteminde hasta ile korkulan veya endişe duyulan şeyler kademeli olarak azaltılmaktadır. Bu noktada özellikle de zarar verici alışkanlıkların önüne geçilmek hedef haline gelir.
Bir başka tedavi yöntemi de kendi güvenli davranış eğitimi olmaktadır. Bu tedavi yönteminde daha çok sosyal ilişkiler konusunda gerekli tevdiler uygulanmaktadır. Özellikle de özgüven konusunda ciddi anlamda yetersiz olan bireyler için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde sosyal ilişkiler bakımından sorun yaşayan bireylerin sosyal ortamlara girerek uyum sağlayabilmeleri adına gerekli destek sağlanır. Örnek göstererek tedavi yöntemi de psikoterapi tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu tedavi yönteminde model oluşturulur ve gözlem yapılarak öğrenme sağlanır. Son olarak insancıl terapi yöntemi ise bireylerin kendilerinin yaşadıkları zaman içerisinde var edebilecekleri ve değiştirebilecekleri konusunu ele almaktadır. Bu kapsamda doktorlar istedikleri zaman hastalara seçim yapabilecekleri konusunda deste olurlar.