Psikoloji Eğitimi Alt Dalları
Psikoloji Eğitimi Alt Dalları
Psikoloji zihinsel düşünceleri ve gelişmeleri etkilemek de olan bir bilim dalına verilen bir isim olarak bilinmektedir. Psikoloji dalın da duygular, düşünceler, kişilikler davranışlar incelenmektedir. Psikoloji bilimi aynı zaman da çevresel faktörler de ilgilenmektedir. Akıl sağlığını da incelemekte olan bir bilim dalıdır. Ayrıca psikoloji biliminin birçok dalı da bulunmaktadır. Bu dallar; kişilik psikolojisi, gelişim psikolojisi, kontiatif psikoloji gibi bilimlerdir. Ülkemiz de en çok kişilik psikolojisi rastlanmakta ve gelişmektedir. Kişilik psikolojisi, kişinin duygu ve düşüncelerini, hareketlerini kapsamaktadır. Yani kişinin kişiliğini yansıtmaktadır. Psikolojiyi inceleyebilmek için kişilerin psikolog olmaları gerekmektedir. Psikolog olmak için de çevre faktörün de ve sosyal hayat da başarı kazanmak gerekmektedir. Psikologluk çok önemli bir daldır. Çünkü kişilerin zihinsel sağlıkları ile ilgilenmektedirler. Ayrıca psikoloji eğitimi çok ağır bir eğitim olarak da bilinmektedir. Psikoloji alanın da bazı prensipler bulunmaktadır. Bu prensipler psikolojinin ana dalını oluşturmaktadır. Bu yüzden psikoloji de bu prensiplere çok önem verilmektedir. Psikolojini çok uzun yıllara dayanmakta olan bir tarihi bulunmaktadır. Bu zaman eski uygarlıklara kadar dayandığı bilinmektedir. Ayrıca psikoloji eğitim dalları bulunmaktadır. Bu dallar psikoloji bilimi ile ilgilenmek isteyen kişilere eğitim vermekte olan dallardır. Her dalın ise kendine özgü bir adı bulunmaktadır. Bazı psikoloji dalları şunlardır:
- Temek psikolojik bilim
- Anormal psikoloji
- Çocuk psikolojisi
- Ceza psikolojisi
- Sosyal psikoloji
- Kültürel psikoloji
- Siyah psikolojisi
- Biyolojik psikoloji
- Eleştirisel psikoloji
- Koruma psikolojisi
Sosyal Psikoloji
İnsanları ve toplumu incelemekte olan bilim dalına sosyal psikoloji adı verilmektedir. Sosyal psikolojinin temel konuları, insanlar, toplum, algılayış biçimleri, ilişkiler temel konular olarak bilinmektedir. Sosyal psikolog olan kişiler, toplumsalcı cinsiyet kavramını, sosyal algıları, önyargıları, siyaset psikolojisi vb. Gibi konuları temel almaktadır. Sosyal psikolog olan kişiler genel olarak şirketlerin genel kaynaklar kısmın da çalışmakta ve hizmet vermektedirler. Sosyal psikologların, en önde gelen ve bilindik kişisi ise Muzaffer Şeriftir. Bu kişi sosyal psikoloji alanın da birçok çalışma yapmış ve hizmet vermiş olan önemli bir kişidir.
Psikolojinin Uygulamalı Alanları
Psikoloji bilimi insanların duygu, düşünce ve hareketlerini incelemek de olan bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının birçok alanı ve dalı bulunmaktadır. Bu dallardan biri ise uygulamalı psikoloji dalıdır. Psikolojinin uygulamalı alanları, günlük hayatta çok sık karşılaşılmak da olan alanlardır. Uygulamalı psikoloji günlük yaşam da ve sosyal çevre de yaşanılmak da olan problemleri ve sorunları somut bir şekil de çözüme kavuşturma bilimi olarak bilinmektedir. Psikoloji, Alman- Amerikalı bir psikolog sayesin de pek çok gelimeler kat etmiştir. Psikoloji de pratik yöntemler ve çözümler bulmayı öğreten bilim adamı olarak da bilinmektedir. Psikolojinin temelin de bu bilim adamı sayesin de çok önemli bilgilerin bulunduğu da söylenmektedir.
Deneysel Psikoloji
Deneysel psikoloji, psikoloji bilimin de daha çok deneylere ve yaşanmışlıklara odaklanan bir bilim dalı olarak da bilinmektedir. Bu psikoloji dalın da deneyler ve araştırmalar çok önemli olduğu bilinmektedir. Bu dal da kesin sonuçlar alınması gerektiği desteklenmektedir. Bu yüzden de deneyler ve araştırmalara önem verilmektedir. Deneysel psikoloji, bilişler ve davranışlar arasındaki durumu da sağlamaktadır. Diğer psikoloji dalları, insan davranışlarını ve düşüncelerini için inceleme yaparken, bu bilim dalı belirli olan değişkenleri ve istatistikleri araştırmaktadır. Deneysel psikoloji dalı 1990 yılın da keşfedilmiş ve araştırılmaya başlanmış bir bilim dalıdır. İnsan zihnini anlamak ve araştırmalar yapılmaya 1990 yılların da başlanmıştır.