Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler
Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler
Panik atak hastaları hayatlarında bu ataklar nedeniyle oldukça zorluk yaşamaktadır. Bu hastalık bireylerin hayatlarını oldukça zor bir hale getirmektedir. Panik atak hastası olan kişiler atakların meydana gelmesi durumunda son derecede dikkatli davranmalıdır. Bu ataklar meydana geldiği anda nefes egzersizleri, olduğu yerde kalma ve mümkünse yavaş hareket etme gibi davranışlar gösterilmelidir. Böylelikle de ataklar geldiği anlarda olası sıkıntılı durumların önüne geçmek söz konusu olmaktadır.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak pek çok faklı nedenden dolayı meydana gelebilirken panik atak belirtileri de atakların nedenlerine göre farklı şekillerde görülebilmektedir. Ataklar esnasında kişi anksiyetenin yanı sıra çeşitli fiziksel ve zihinsel semptomlar da meydana gelmektedir. Belirtilen belirtiler belirgin bir neden olmadan ve oldukça hızlı belirebilir de meydana gelebilmektedir. Meydana gelen ataklar hastalar için çok korkutucu ve stresli bir durum haline de gelebilmektedir.
Panik atak hastalığında meydana gelen belirtiler; ani tuvalete gitme ihtiyacı, bir anda ateş basması, baş dönmesi, bir anda baygınlık hissetme, boğuluyormuş gibi hissetme ve titreme gibi belirtiler olmaktadır. Aynı zamanda bu hastalıklarda kalbin hızla atması, terleme, üşüme, uyuşma, nefes almakta güçlük çekme, kulaklarda çınlama meydana gelmesi ve üşüme gibi belirtiler de oluşabilmektedir. Bu belirtilerin belirli sıklıkta meydana gelmesi durumunda sorunun kesinlikle ihmal edilememesi gerekmektedir. Bu hastalığın tedavisinin gerçekleştirilmesi adına kesinlikle bir uzman yardımı alınması gerekir. Böylelikle de sorun giderek büyümeden ve daha da içinden çıkılmaz bir hal almadan ortadan kaldırılır.
Panik atak olan kişilerde en az dört tane belirtinin meydana gelmiş olması gerekmektedir. Atakların esnasında bu belirtilerin aynı anda meydana gelmesi hastalığın teşhisini koymak için oldukça etkilidir. Panik durumlarında ataklar genellikle 5-10 dakika aralığında olmaktadır. Bu sürenin bitmesi ve atakların hafiflemesi ardından nöbet durumu sona ermektedir. Panik atak hastalığı olan kişilerin ataklar esnasında son derecede sakin kalmaları gerekir. Vücutlarını akışa bırakarak temkinli davranmak, olası olumsuz sonuçları engellemektedir.
Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bireyler panik atak belirtileri yaşıyorsa kesinlikle uzman bir doktora görünmeleri ve panik atak tedavisi için ilk adımı atmaları gerekmektedir. Tedavinin nasıl ilerleyeceğine ise doktor karar vermektedir. Bu karar ise hastaların yaşları, cinsiyetleri, hastalığın şiddeti ve belirtileri gibi etkenlere bağlı olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra semptomların herhangi bir başka sağlık nedeni olup olmadığını anlamak da son derecede önemlidir. Bunun için de kapsamlı bir fizik muayene yapılması gerekmektedir. Bu uygulamalar ile birlikte tekrarlayan panik ataklar için teşhis konulmakta ve tedavi süreci de belirlenmektedir. Bu hastalığın tedavisi mümkündür ve tam anlamıyla iyileşmek de söz konusu olmaktadır. Bu hastalık ile baş edebilmek adına en uygun yöntem ise tıbbi yöntemler olmaktadır. Bu yöntemler ile birlikte hastalar hastalıklarından tamamen kurtulabilmektedir.
Panik Atak Anında Neler Yapılması Gerekmektedir?
Panik atak hastalığı genellikle travmalar ardından ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığa sahip olan kişiler atak yaşadıkları anlarda son derecede sakin kalmaya özen göstermelidirler. Panik atak anında yapılması gerekenler ile bu ataklar çok daha kolay ve acısız bir şekilde atlatılabilmektedir. Atak anında bireylerin kesinlikle atak ile savaşmamaları gerekir. Eğer mümkünse atak esnasında kişilerin oldukları yerde kalmaları gerekir. Bu anlarda olumlu ve dinlendirici yerlere odaklanmak da atakların daha kısa sürmesini sağlayacaktır. Bu anlarda saldırının geleceğini de kendilerine hatırlatmaları gerekir. Bu durum hayati bir tehdit olmadığı için kişilerin kendilerine bu durumu hatırlatmaları ve bununla birlikte yavaş aynı zamanda da derin nefes almaları gerekir.