Manik Depresyon Durum Ne Demektir?

Depresiflik bir kişinin ruh sağlığında oluşan rahatsızlığı anlamına gelir. Depresyon rahatsızlığı bu zamanda en çok görülen ruhsal problemlerden önemli bir tanesi demektir. Depresif olan insan insanların arasına uyum sağlayamaz, aile içinde sorunsuz bir kişi olarak kalamaz. Ayrıca bununla birlikte kendini huzurlu normal bir kişi gibi bulamaz. Bunun yanında depresifliğin birey üstünde oluşturduğu aşırı fazla etmen vardır. Üstelik yapılan çalışmalar neticesinde hayatı boyunca depresiflik rahatsızlığına maruz kalan ya da depresyon zamanında bulunmamış kişi adeti son derece az sayıdadır. Bununla birlikte depresiflik türlerinden bir tanesini de manik depresyon meydana getirmektedir. Manik depresifliğin bir diğer adı da iki uçlu duygu durum bozukluğudur. Bu rahatsızlık iki türlü zamanda meydana gelmektedir. Bir ruhsal problem durumudur. Bu problemin iki türlü zamanından ilkini mani dönem, ötekini de depresif dönem meydana getirir.

Manik Depresyon Belirtileri Nasıl Karşımıza Çıkar?

Rahatsızlıklar fiziki ve ruhsal olarak iki türe bölünmektedir. Bir takım problemler de hem fiziki hem de ruhsal şekilde ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde bu problemlerin ortak özelliği çoğunun rahatsızlık zamanınca bir takım belirtiler vermesidir. Manik depresyon rahatsızlığının da göstergeleri olmaktadır. Bu rahatsızlık iki türlü zamandan oluştuğu için bu iki türlü zamanda rastlanılan göstergeler kendilerinden farklıdır. Bu farklı zamanlardan birini manik dönem, ötekini de depresyon dönemi oluşturur. Manik dönem göstergeleri bu biçimde söylenebilir: Enerji yükselişi, özgüven artışı, kuvvetli hissetme, açık bir zihin, kafa yapısında optimistlik, eskisinden daha çok konuşma, çok fazla hoşnutluk, sürekli gülme durumlarında yükseliş gibi belirtileri vardır. Bunun aksine depresyon dönemi belirtileri, manik zamanın tam zıttı biçimindedir. Bu göstergeler şu biçimde kendini belirtir: Enerjide azalma, özgüven hususunda sorun olması, konuşma isteğinde üşengeçlik, sosyal yerlere katılmaktan kaçınmak, kendi içine kapanıklık, hoşnutsuzluk durumu, bitkin hissetme, dikkat dağınıklığı sıkıntısı, halsizlik gibi durumlar bu zamanda açık açık meydana çıkarak belirtilerini göstermektedir.

Manik Depresif Bozukluk Tedavisi Ne Şekilde Olmalıdır?

Manik depresif bozukluk tedavisinde öncelik olarak rahatsızlığın meydana gelme nedeni incelenmelidir. Ayrıca aynı vakitte problemli bireyin hali de söz konusu olması gerekir. Bu iki olay tespit edildikten sonra iyileşmek için uygulanacak çözümlere başlanabilir. Manik depresif bozukluk tedavisinde psikoterapi uygulamaları yapılmaktadır. Psikoterapi ile beraber ilaç kullanma yöntemi ile de psikoterapi çözümünün etkisi arttırılmaktadır. Bu tedavi şekilleriyle manik depresif bozukluk göstergelerinin bitirilmesi ve ileriye doğru belirtilerin tekrar ortaya çıkmasının önüne geçilmesi birincil hedeftir. Bu tedavi şekilleri insandan insana çeşitlilik gösterebilmektedir. Hastanın içinde olduğu mevcut hale göre tedavi yolu tercih edilip işleme geçilmelidir. Psikoterapinin manik depresif bozukluk tedavisinde çok iyi bir çözüm kabul edildiğini belirtmek gerekir. Psikoterapide hastanın yakın çevresi ve içinde bulunduğu ailesinin desteği de aşırı önem arz eder ve hatta psikoterapiye eşlik etmeleri gerekmektedir. Bu sayede problemli kişinin iyileşmesinde çok mühim bir etken olabilirler.

Manik Depresyon Rahatsızlığında Hastaneye Yatmak Zorunlu Mu?

Manik depresif bozukluğu olan bireylerde bazı hallerde tedavinin hastanede devam etmesi lazım olabilir. Hastanın içinde olduğu hal yani hastalığın düzeyi bu süreçte çok belirleyici bir unsurdur. Hastanın manik depresif bozukluk belirtilerinin aşırı yoğun kabul edildiği ve intihar fikrinin veya bu gibi kötü düşüncelerin kafasında yer ettiği zamanlarda hasta olan bireyin yatlı tedaviye alınması önerilir. Bu aşamada şahsın ailesi ve çevresinin de ona yardımcı olması, gerektiğinde yanında olması, tedavi sürecini hızlı bir biçimde kolayca atlatmasında hastaya çok destek olmalıdırlar.