Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları Türleri
Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları Türleri
Günlük yaşamda pek çok olumsuz etken kaygı bozuklukları meydana getirebilmektedir. Anksiyete bozuklukları meydana gelmesi, insanların yaşamlarını çok daha zor bir hale getirmektedir. Bu nedenle de durumun fark edilmesi halinde derhal uzman bir destek görülmesi gerekmektedir. Aksi halde durum çok daha ciddi boyutlara gelebilmekte ve kaygı bozukluğu olan kişilerin hayatları oldukça zorlu bir hale gelebilmektedir.
Kaygı bozukluğu hastalığı olarak bilinen genelleşmiş anksiyete bozukluğunda insanlar sürekli olarak bir endişe halinde olmaktadır. U endişe durumu birden çok olayla ilgili olmaktadır. Bu kaygı hissine daha sonrasında huzursuzluk hissi, çabuk yorulma, dikkatini verememe, sinirlilik, kaslarda gerginlik ve uyku bozuklukları gibi durumlar da ilave olabilir. Kendilerini sürekli olarak huzursuz hisseden kişiler ilerleyen zamanlar içerisinde sürekli olarak şiddetli baş ağrısı sorunuyla da karşı karşıya kalabilirler.
Kaygı Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
Hayatı oldukça zor bir duruma getiren kaygı bozukluğu sebepleri farklı durumlardan meydana gelebilmektedir. Bu hastalık toplumda sık görülen bir psikiyatrik bir hastalık olmaktadır. Bazı medikal ilaçlar bu duruma sebep olabilir. Yine alkol kullanımı ve bazı hastalıkların ilaçları bireylerde ciddi oranda kaygı bozukluğuna yol açabilir. Çocukluk zamanı yaşanan travmalar da kişinin ilerleyen yaşamında anksiyete nedeni olabilmektedir. Yine yalnızca çocukluk dönemine özgü olmayıp erişkin dönemdeki yaşanan travmalar da etkili olabilmektedir.
Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Günlü yaşamın stresinden dolayı pek çok insanda zaman içerisinde kaygı bozukluğu rahatsızlığı meydana gelir. Bu noktada kaygı bozukluğu belirtileri pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu hastalığın belirtilerinden bir tanesi aşırı derecede endişeli olmaktır. Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerde en sık meydana getirdiği hislerden olan aşırı endişe hali olmaktadır. Endişenin yanı sıra tedirginlik hissi de bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Bu bireylerde içinde bulunulan durumun tehlikede olma hissini oluşmasıdır. Huzursuzluk hissi de kaygı bozukluğun sahip olan meydana gelen belirtilerden bir diğeridir. Diğer belirtiler ile bir araya geldiği zaman hastalığın teşhisi konusunda önemli bir ipucu oluşturmaktadır. Odaklanma sorunları ve alınganlık durumları da bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır.
Kaygı Bozukluğu Türleri
Kaygı bozukluk türleri kendi içerisinde türlere ayrılmaktadır. Bunlardan bir tanesi agorafobi olarak bilinir. Agarofobi, mekan ya da kalabalık kaynaklı bir endişe durumunu ifade eden agorafobi endişesine sahip kişiler olarak bilinmektedir. Bu kişiler belirli ortamlarda endişeye ek olarak kapana kısılma gibi hislere de kapılmaktadır.
Bir diğer kaygı bozukluk durumu ise tıbbi duruma bağlıdır. Bu kaygı bozukluğu kişilerin fiziksel anlamda bir sağlık sorununun aşırı derecede endişeye kapılması şeklindedir. Bu kişiler fiziksel rahatlıklarından dolayı sürekli olarak bir panik hali içerisindedir.
Jeneralize kaygı bozukluğu da bireylerin aktivitelerde aşırı endişe halinin oluşmasıdır. Bu durumlarda oluşan hislerin kontrolünü sağlamak son derecede zorlayıcı bir hal alır. Bireyler günlük aktivitelerinde bile sürekli olarak bir kaygı durumu yaşamaktadır.
Ayrılık anksiyetesi de kişilerin bağlı hissettikleri figürden uzaklaşması halinde geliştirdiği endişe ve korku halini belirtmektedir. Sürekli olarak kendilerini bağlı hissettikleri şeylerden ayrılma korkusunu yaşamaktadırlar. Bu şeyler bazen hayatlarındaki belirli kişiler olurken bazı zamanlarda ise işleri ya da çok sevdikleri mal varlıkları olabilmektedir.
Kaygı bozukluğu türleri arasında yer alan bir diğer başlık da panik bozukluktur. Bu durum bireylerde beklenmedik zamanlarda aniden ortaya çıkan bir durumdur. Bu zamanlarda hastalar aniden endişe ve korkuya kapılırlar. Sık tekrarlayan bu durum kişilerin gün içerisinde son derecede olumsuz ve karamsar hissetmelerine de neden olmaktadır.