Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu halk arasında çok rastlanılan bir rahatsızlık olarak karşılanır ve tedavisi olan da bir rahatsızlıktır. Genel anlamda alışılmadık yada anormal bir derecede aktif olma durumu olarak karşımıza çıkan Hiperaktivite, beyin ile davranışları büyük oranda etkilemesiyle bilinir. Erken yaşlarda fark edilen bu rahatsızlık, çocukların okula başladığı dönemlerde daha belirgin bir şekilde “ben buradayım” der.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Çocuklarda 6 yaş itibari ile daha belirgin bir şekilde görülen bu rahatsızlıklar, teşhisin konulabilmesi içinde iyi bir gözleme ihtiyaç duyar. Henüz erken yaşlarda fark edilen DEHB rahatsızlığı, zaman ilerledikçe yavaş yavaş ortadan kalkabilir. Her zaman için geçerli olmaya da bilir hastalığın ortadan kalkabilmesi durumu. DEHB rahatsızlığı yetişkinlerde ne yazık ki ciddi sorunlar doğurabilir. Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu nedir sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde öğrenmek için yazımızı okumaya devam ediniz. Bu rahatsızlığın teşhisinin konulduğu bireylerde, uyku ve anksiyete bozukluğu görülme olasılığı da yüksektir. Fakat her vakada bu tür durumların görülmediği de bilinen gerçekler arasında. Türkiye’de yapılan çalışmalar sonucunda her yirmi çocuktan bir tanesinde DEHB rahatsızlığının görüldüğü tespit edilmiştir. Bu hastalığı yaşayan bireyler, ne yazık ki dürtüsel davranışlarının kontrolünü sağlamakta güçlük çekerler. Yine bu kişiler davranışlarının sonuçlarının ne olabileceğini düşünmeden davranırlar. Yaşanan bu durum çocuklarda düşük benlik algısı, eğitim hayatında başarısızlık ve sosyal ilişkilerde problemler olarak ortaya çıkar.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, bebek henüz anne karnında iken ortaya çıkar. Beyin gelişimiyle beraber sinir sistemini olumsuz anlamda etkileyen bu hastalık, ruhsal sorunlarında meydana çıkmasını sağlar. Nörogelişimsel bir bozukluk olarak da tanımlanabilen bu hastalık, erken çocukluk döneminde meydana çıkar. Bu rahatsızlığın meydana çıkmasının en başlıca sebebi ise dikkat zayıflığı ve çok fazla hareketlilik olarak açıklanabilir. Şunu belirtmekte fayda var ki; 5 yaş altındaki çocuklarda bu belirtilerin olması DEHB rahatsızlığına sahip oldukları anlamı taşımaz. Çocuğun yaşıtları ile kıyaslanması DEHB sorunu yaşayıp yaşamadığını kanıtlar nitelik taşır. Yaşıtlarına göre bir aşırılık sergileyen çocuğun doktora gösterilmesi de büyük önem taşır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlık ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu belirtileri nelerdir? Yalnızca bir belirti ile anlatamayacağımız bu hastalık, birden fazla belirti ile ortaya çıkmaktadır. Her bireyde de aynı belirtilerin görüleceği beklenemeyen bu hastalıkta, kimi zaman teşhis yalnızca çok fazla hareketlilik ile konulurken, kimi zaman çok fazla dikkat dağınıklılığın görülmesi ile konulabilir. Çok fazla hareketli olan çocuklar, yaşıtlarına kıyasla daha çok konuşurlar, bununla beraber çok fazla sabit durmak istemediklerinden gözlemlendikleri zaman huzursuz olurlar. Sürekli olarak uğraşılacak bir aktivite bulan bu çocuklar, sürekli bir şeyler ile meşgul olmak isterler. Dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda ise unutkanlık durumu çok fazla yaşanır. Bu çocuklar bir iş ile ilgilenirken, dikkatleri başka bir duruma kolayca kayabilir. Karşısında konuşan birisi varken, bu çocuklar dinlemiyormuş gibi görünebilirler. Yine bu çocuklar başkaları ile iş birliği yapma konusunda zorluk çekebilirler. Bir işi tamamlama konusunda son derece büyük bir zorluk çeken bu çocuklar, işlerini tamamlamadan başka bir işe geçerler. Geçecekleri yeni işe alışma ve başlama süreçleri de oldukça uzun sürebilir. Bu saydıklarımızın yanı sıra, dürtüsel olarak hareket sergileyen çocuklar düşünmeden hareket ederler. Kurallara uymama davranışı da sergileyen bu çocuklar, oyun sırası beklemedikleri gibi konuşan kişinin sözünü de kesebilirler.