Depresyon Türleri, Tedavisi ve Başa Çıkma Yolları
Depresyon Türleri, Tedavisi ve Başa Çıkma Yolları
Yaşam şartlarının giderek zorlaşması gibi nedenlerden dolayı günümüzde pek çok insan depresyon sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Çağın en ciddi psikolojik hastalarından birisi olan depresyon ile ilgili olarak pek çok detay merak edilmektedir. Bu hastalık ile başa çıkmak mümkündür. Ancak hastalığın ilerlemesi durumunda kişilerin intihar etmesine kadar ciddi bir aşamaya gelebilmektedir. Bu nedenle de ağır şekilde depresyona giren insanların mutlaka profesyonel destek almaları gerekmektedir.
Depresyon türleri incelendiği zaman pek çok farklı türü bulunmaktadır. Farklı şiddetlerde görülen depresyon hastalığında kişilerin kesinlikle son derecede dikkatli olmaları gerekmektedir. Tedavisi mümkün bir hastalık olan depresyon hastalığının kesinlikle ilerlemeden tedavi görmeleri gerekmektedir. Depresyon türleri anksiyete sıkıntısı, katatoni, karışık özellikler, atipik özellikler, peripartum başlangıç ve psikotik özellikler gibi türlere ayrılmaktadır. Depresyona giren bir kişinin hangi türde depresyonda olduğu da teşhis ile birlikte belirlenmektedir.
Depresyon Nedenleri Nelerdir?
Depresyon nedenleri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Birçok zihinsel bozukluk ile birlikte kişilerin depresyona girmeleri söz konusu olmaktadır. Depresyon bazen kalıtsal nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Bu durum kan bağı olunan kişilerde de depresyon hastalığının sıklıkla meydana gelmesi durumunda oluşmaktadır. Hormon dengesinde meydana gelen değişiklikler de depresyona neden olan etkenler arasında yer almaktadır. Özellikle de hamilelik ve loğusa dönemi gibi dönemlerde pek çok kadın depresyona girmek için yatkın bir hale gelmektedir. Çevresel pek çok faktör de insanların depresyona girmelerine neden olmaktadır. Bazen beklenmedik olaylar ve hayatta karşımıza çıkan olumsuzluklar manik dönemi harekete geçirmektedir. Duygusal açıdan zayıf olan kişilerde de depresyon daha sık görülen bir hastalık olarak bilinmektedir.
Depresyon Belirtileri
Depresyon, pek çok kişinin üzgün ya da mutsuz hissettiği dönemlerde içinde bulunduğu dönem olarak bildikleri bir hastalıktır. Ancak depresyon bundan çok daha fazlasıdır. Depresyona giren insanlar hayatlarında oldukça mutsuz bir hale gelirler. Sebepsiz yere ağlamaya başlamak, sürekli olarak üzgün olmak ve boşlukta gibi hissetmek gibi etkenler de depresyon belirtileri arasında yer almaktadır. Olaylara karşı konsantre olamamak, sürekli olarak düşünmek, isteksiz olmak, sürekli olarak kaygı hissetmek ve huzursuz olmak gibi faktörler de depresyon belirtileri arasında en başta yer almaktadır. Aynı zamanda depresyonda olan kişiler sürekli olarak uyumak isteyebilirler ve kendilerini devamlı olarak yorgun hissedebilirler. Aynı zamanda ruhsal yorgunluk zamanla kendisini fiziksel yorgunluğa da bırakır. Zaman içerisinde fiziksel ağrılar da meydana gelebilmektedir.
Depresyon belirtileri arasında yer alan semptomların ortaya çıkması durumunda kişilerin kesinlikle bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Depresyon hastalığının ilerleyen aşamalarında kişiler ölüm ve intihar düşüncelerine de girmektedirler. Dönüşü olmayan sonuçların meydana gelmemesi adına kesinlikle erkenden önlem alınması ve tedavi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çağın en büyük psikolojik rahatsızlıklarından birisi olan depresyon, pek çok kişinin başına gelen bir durumdur. İlerleyen süreçlerinde ciddi sonuçlar doğurabilen bu hastalık için depresyon tedavisi pek çok kişinin başvurması gereken tedavi yöntemleridir. Bu hastalığın tedavi edilebilmesi adına çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Aynı zamanda psikiyatrların önerecekleri seanslar ve ilaçların uygulanması gerekir. Uzman bir psikolog ile birlikte düzenli tedavi yönteminin izlenmesi, durumun ciddi bir hale geçmeden önce bu hastalığın iyileştirilmesi gerekmektedir. Depresyon hastalığının şiddetini artırması durumunda ise belirtiler azalana kadar hastanede yatılı tedavi de mümkün olmaktadır. Durumun düzelmesi ardından yeniden ayaklı tedaviye geçiş yapılmaktadır. Böylelikle de depresyon hastalığında olan kişilerin bu hastalıktan kurtulmaları sağlanır.