Organik Ruhsal Bozukluklar
Organik Ruhsal Bozukluklar
Organik ruhsal bozukluklar denildiği zaman buradaki organik kelimesi ile beyin kastedilmektedir. Bu sebeple bu hastalıklar zaman zaman organik beyin sendromu ya da organik beyin bozuklukları olarak da bilinir. Bu bozukluklar birkaç çeşide ayrılı. En çok bilinenleri genelde deliryum ve demans hastalıklarıdır.
Deliryum
Deliryum hastalığı kısaca kişilerin odaklanma problemi yaşamaları ve hayal görmeleridir. Özellikle ileri yaştaki kişilerde ve küçük çocuklarda ortaya çıkan bu hastalığın genel belirtileri şu şekildedir:
- Bulanık bilinç
- Odaklanma problemi
- Hayal görme
- Eşyaların hareket ettiğini görme
- Eşyaların ya da kişilerin şekil değiştirdiğini görme
- Yürüyen böcekler görme
- Sebepsiz ve aniden sinirlenme
- Konuşma bozukluğu ve el becerilerini yitirme
- Aşırı unutkanlık
Bu durumlar ileri yaşa ve diğer hastalıların tetiklemesine bağlı olabileceği gibi uzun zaman boyunca ilaç tedavisi gören, yoğun bakımda yatan, ağır hastalılar atlatan kişilerde de görülebilir. Yoğun bakım ve hastane koşullarına bağlı olarak psikolojik rahatasızlığı olmayan kişilerde bile gözlemlenebilen bu durum çoğunlukla geçicidir. Hastanın fiziksel hastalığının geçmesiyle deliryum belirtileri de ortadan kalkar.
Deliryum Tedavileri
Deliryum tedavileri çeşitlidir. Öncelikle hastanın normal zamandaki haline döndürülmesi amaçlanır. Kişinin eski yemek yaşamına ve sıvı alımına döndürülmesi, vücut ısısının normale indirilmesi, uyku süresinin düzenlenmesi, bağırsak ve dışkılamanın normale döndürülmesi, vücuttaki oksijen miktarının düzenlenmesi, kan şekeri ve tansiyonun düzenlenmesi gibi durumlar uygulanır.
Tüm bunların dışında hastalar spora teşvik edilirler. Genelde bu tedaviler işe yaramaktadır.
Tüm bunlar dışında hastalarla iletişime geçilirken kısa ve kolay cümleler kurulması gerekir. yavaş konuşmak, hastaya ismiyle hitap etmek, hastaya cevap vermesi için süre tanımak, hastayla konuşurken jest ve mimikleri kullanmak, hastaya olumlu cümleler kurmak da tedavi sürecinde etkili olacaktır.
Demans
Demans hastalığı kısaca unutkanlık hastalıklarıdır. Özellikle ileri yaştaki kişilerde çokça rastlanır. Halk içerisinde bunama ismiyle de bilinir.
Demans hastalığı düşünmeyi, becerileri ve hafızayı çokça etkileyen bir hastalıktır. Birçok çeşidi vardır ve en çok bilineni Alzheimer ve inme sonrasında meydana gelen vasküler demans denilen hastalıktır. Demans hastalığı, insanların sahip olduğu hastalıkların çoğundan sorumludur.
Demans hastalıkları sebepleri farklı farklıdır. İlerleyen yaştan kaynaklanan bunama, genetik aktarım, ivme sonucu oluşan bunama, çeşitli ağır ilaçların kullanımından ya da ani şoklardan kaynaklı bunama, beyindeki pıhtılanma, sinir hücrelerinin zarar görmesi gibi durumlar demans çeşitlerini ortaya çıkaran sebeplerdir.
Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre dünya genelinde yılda yaklaşık 10 milyon demans hastası oluşur ve şu anda dünyada yaklaşık 50 milyon kişi demans hastasıdır.
Demans Tedavisi
Demans hastalığı ilerlediğinde tedavisi edilemez. Erken teşhis durumunda ise hastalığın genelde yavaş seyretmesi sağlanabilir. Demans, tamamen iyileştirilebilen ya da oluşması tamamen önlenebilen bir hastalık değildir
Demans hastalığı tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılır. İlaçsız tedaviler ve hafıza-konuşma seanslı terapilerle de tedavi yapılsa da bunlar yalnızca erken teşhis edilen demans hastalıklarında etkili olabiliyor.