Mental Yetersizlik Bağlantılı Davranış Bozuklukları
Mental Yetersizlik Bağlantılı Ortaya Çıkan Davranış Bozuklukları
Mental yetersizlik, kişinin zeka olarak yetersiz kalmasıdır. Halk arasında zeka yetersizliği olarak bilinen mental yetersizlik sonucunda kişilerde davranış bozukluklarının oluşması gayet olağandır. Bu davranış bozuklukları bazı durumlarda çözüme kavuşturulabilse de bazı durumlarda çözülmesi oldukça güç olabilir.
Bu mental yetersizlikler kişilerde anlama, algılama, düşünme gibi bozukluklara yol açar ve bu durum da kişilerin davranışlarına fazla derecede yansır. Ayrıca bu bireysel öğrenmede güçlük çeker ya da erken zamanda öğrendiği becerileri yerine getiremez olur.
Mental Yetersizlik Bağlantılı Ortaya Çıkan Davranış Bozukluklar
Mental yetersizliği bulunan kişiler normal kişilere göre daha fazla davranış bozukluğu gösterir. Bunun sebebi hem kişinin çevresini anlamamasıdır hem de çevresinin onu anlamadığını düşünmesidir.
- Davranış bozukluğunu en çok tetikleyen durum ruhsal bozukluklardır. Mental yetersizliği bulunan kişilerde ruhsal bozukluklar çok ve sık görülür. Bu bozukluklar da kişilerin davranışlarını etkiler. Bu kişiler çevreleriyle iletişim kurmaktan kaçınırlar. Daha saldırgan olurlar. Ayrıca kendileri söylemeseler bile bu kişilerin üzgün, mutsuz ve umutsuz oldukları da gözlerinden okunur.
- Dikkat eksikliği de bu bireylerde sıkça görülür. Dikkatleri genelde harekete yoğunlaşan bu kişiler dikkat gerektiren işlerden çoğu zaman kaçınırlar.
- Hiperaktivite de çokça rastlanan rahatsızlıklardandır. Mental yetersizlik gösteren bireysel genellikle ayaktadırlar, koşup hoplamayı severler. Sürekli yürüyüş halindedirler. Oturmak onları bunaltır.
- Yeme bozuklukları da çok fazla gözlemlenir. Mental yetersizliği olan kişiler genelde zayıf bedenlidir. Bu da onların az yemek yemelerinden ve çok fazla hareketli olmalarından kaynaklanır. Yetersizlik yaşayan bireylerin öğünlerine dikkat edilmelidir.
- Parmak emme, tırnak yeme gibi problemler orta seviyede mental yetersizliğe sahip kişilerde görülen rahatsızlıklarken dışkı kaçırma ya da alt ıslatma gibi durumlar ileri düzeyde mental yetersizlik çeken kişilerde görülür.
- Mental yetersizlikler epilepsiyi de beraberinde getirebilir. Özellikle orta düzeyde mental yetersizlik yaşayan kişilerde otizm belirtilerine benzeyen ama otizm olmayan belirtiler görülür. Bu belirtilere de zaman zaman sessiz sedasız geçirilen epilepsi nöbetleri eşlik eder.
Uzmanlar, zihinsel engelli kişilerin davranışlarını değişken davranışlar olarak kategorilendirmişlerdir. Yani bu davranışlar belirli tedavilerle ya da desteklerle değişebilir. Bu konuda ailenin bilinçli olması ve bireye sabırla yaklaşması çok önemlidir. Ayrıca doktorun uyguladığı terapiler aksatılmamalı, verilen ilaçlar da düzenli olarak kullanılmalıdır.
Mental yetersizliği olan bireylerin en yakınlarındaki kişiler de ruhsal bozukluklardan nasiplerini alırlar. Bu sebeple bu kişiler de psikolojik tedavi almalıdırlar. Mental bozukluğu olan kişinin düzelmesi çevresine bağlıdır. Bu sebeple de kişi önce kendi problemine çözüm bulmalı sonrasında mental bozukluğu olan kişiye yönelmelidir.