İntiharı Tetikleyen Hastalıklar

Araştırmalar, intihar nedeniyle ölen insanların yaklaşık %90’ının akıl hastalığına yakalandığını gösteriyor. Bildirilen en yaygın akıl hastalığı depresyondur. Dürtüsellik ve alkol ve uyuşturucu da dahil olmak üzere madde kullanımı, yüksek intihar riski içeren hastalıklar arasında yer almaktadır. Stresli bir yaşam yaşayan insanlar yoğun üzüntü veya kayıp, endişe, öfke veya umutsuzluk hissedebilir ve zaman zaman ölümün daha iyi olacağı düşüncesine sahip olabilir. İşte intiharı tetikleyen hastalıklar:

Depresyon

Depresyonla yaşayan bir kişi çoğu zaman depresif bir olaydan önce ve sonra tamamen farklı düşünceler yaşar. Depresyon, kimyasal bir dengesizliğin sonucunda ortaya çıkabilir ve kişinin acılarını hafifletmelerine yardımcı olacak seçenekleri aramalarına yol açabilir. Depresyondan muzdarip birçok insan, mutlu bir gelecek hayal etme ya da mutlu bir geçmişi hatırlama yeteneğini kaybetmiş gibi hissettiklerini bildirmektedir. Genellikle tedavi edilebilir bir hastalıktan muzdarip olduklarının farkında değildirler ve yardım istemek akıllarına bile girmeyebilir. Duygular ve hatta fiziksel ağrı dayanılmaz hale gelebilir. Ölmek istemezler, ama acılarının sona ereceğini hissettikleri tek yolu bu olarak görünür. Depresyon, tıpkı kanser veya diyabet gibi istemsiz bir şekilde ortaya çıkar, ancak tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Bipolar Bozukluk

Bozukluğun şiddetli bir şekline Bipolar Bozukluk denir. Bipolar bozukluk, bir insanın bir yıl içinde dört veya daha fazla kez majör depresyon, mani, hipomani veya karışık durum atakları geçirdiğinde ortaya çıkar. Hızlı bisiklete binmek, daha genç yaşta ilk bipolar atak geçiren kişilerde yaygın gözüken bir eylemdir. Bipolar bozukluğa sahip kişiler, depresif dönemlerde oldukça intihara yatkın olurlar.

Sınır Kişilik Bozukluğu

Sınır kişilik bozukluğuna (BDP) sahip kişilerin majör depresyon, anksiyete bozuklukları veya yeme bozuklukları gibi birlikte ortaya çıkan bozukluklara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde BPD’nin kötü madde kullanımı veya antisosyal kişilik bozukluğu gibi bozukluklarla birlikte ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.  BPD ile sıklıkla ortaya çıkan diğer hastalıklar diyabet, yüksek tansiyon, kronik sırt ağrısı, artrit ve fibromiyaljidir. Bu durumlar, BPD ve diğer zihinsel bozuklukları tedavi etmek için reçete edilen ilaçların ortak bir yan etkisi olan obezite ile ilişkilidir. Hiçbir test BPD tanısı koyamaz. NIMH tarafından finanse edilen bilim adamları, bu bozukluğun teşhisini iyileştirmenin yollarını aramaktadırlar. Bir çalışma, BPD’li yetişkinlerin, sağlıklı insanlara kıyasla hoş olmayan anlamları olan kelimelere bakarken aşırı duygusal reaksiyonlar gösterdiğini buldu. Daha şiddetli BPD’si olan kişiler, daha sınır tepki göstermektedirler. Bu hastalığa sahip kişilerde, intihar oranı da oldukça yüksektir.